Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ULTIMA ORĂ: Și minorii moldoveni vor putea obține cetățenia română

© media.publika.mdCetățenie română
Cetățenie română - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Guvernul României a modificat și completat joi cadrul legal privind acordarea cetățeniei române, schimbările propuse vizând acordarea cetățeniei copiilor minori ai cetățenilor străini sau fără cetățenie, la cererea părinților.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Modificările propuse de executivul de la București vizează copiii minori cărora să li se acorde cetățenia la cererea părinților și odată cu aceștia.

"Cererea va fi depusă odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române, în condițiile Legii nr. 21/1991, republicată în Monitorul Oficial nr. 576 din 13 august 2010. În propunerea de reglementare este prevăzută condiția ca, la data cererii, copiii minori să domicilieze, în condițiile legii, în România", transmite Agerpres.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Pentru moldovenii cu cetățenie română - Bucureștiul schimbă buletinele

Conform comunicatului Guvernului României, dacă părinții nu cad de acord în privința cetățeniei minorilor, decizia va fi luată de tribunalul de la domiciliul minorului.

"Minorului care a împlinit 14 ani i se cere consimțământul, iar dacă devine major în timpul perioadei de soluționare a cererii acesta va depune jurământul, în condițiile legii”, se menționează în text.

Anterior minorii care dobândeau cetățenia română erau înscriși în certificatele de cetățenie ale părinților, acum ei vor primi un certificat separat.

„Minorilor care dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei li se va elibera certificat de cetățenie distinct de cel al părinților. Anterior modificărilor legislative aprobate în ședința de astăzi a Guvernului, minorii care dobândeau cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei erau înscriși în certificatul de cetățenie al părinților", potrivit aceleiași surse.

Noile reglementări aprobate prin ordonanță de urgență elimină imediat efectele negative prin care anumite persoane care au dobândit cetățenia română când erau minori, odată cu părinții, împlinind vârsta majoratului nu aveau dovada cetățeniei și trebuiau să reia procedura de dobândire de la început.

Cetățenie română - Sputnik Moldova
Societate
Drama moldovenilor care s-au pomenit fără cetățenie română. Ce spun autoritățile

"În acest fel, dispozițiile aprobate sunt aplicabile și persoanelor cărora, prin hotărâre judecătorească definitivă, li s-au anulat, după caz, actele de stare civilă, mențiunile cu privire la dobândirea cetățeniei române înscrise pe acestea ori actele de identitate sau documentele de călătorie românești eliberate în temeiul actelor de stare civilă sau al mențiunilor cu privire la dobândirea cetățeniei române, sub motivul că nu au dobândit cetățenia română întrucât nu s-a parcurs procedura privind acordarea cetățeniei române la autoritatea competentă, odată cu părinții care au obținut cetățenia română", se arată în comunicat.

De asemenea, conform sursei citate, sunt modificate și dispozițiile cu privire la dobândirea cetățeniei române de către copilul adoptat.

Astfel, sunt reglementate situațiile în care adopția se face de către soțul cetățean român al părintelui firesc sau adoptiv, cetățean străin, ori de către persoana de cetățenie română care se află într-o relație stabilă și conviețuiește cu acest părinte, în condițiile prevăzute de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, cu modificările ulterioare, precizează sursa citată.

Fluxul de știri
0