Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Drama moldovenilor care s-au pomenit fără cetățenie română. Ce spun autoritățile

© media.publika.mdCetățenie română
Cetățenie română - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Problema persoanelor care au obținut cetățenia română odată cu părinții, fiind minori, ia amploare, astfel ca, deși dețin de ani buni certificat de naștere românesc, cod numeric personal și pașaport românesc, aceste acte nu constituie dovada cetățeniei române

CHIȘINĂU, 15 aug — Sputnik. Pentru că numele lor nu figurează în certificatul de cetățenie al părinților, pașapoartele nu sunt valabile, scrie Cotidianul.

Zeci de mii de români au fost abandonați de autoritățile de la București după ce s-au trezit peste noapte că nu mai sunt cetățeni români fiindcă nu au CNP valabil, cu toate că statul român a fost cel care a acordat acest CNP. Astfel, stupiditatea autorităților de la București a aruncat în disperare peste 60.000 de români.

„Până în 2015, Legea cetățeniei a fost interpretată într-un fel, iar după aceea, altfel. Articolul se referă la acordul părinților ca minorii să aibă și ei cetățenie română", a declarat președintele Acțiunii 2012, George Simion.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Afacere cu pașapoarte românești în sudul Republicii Moldova

Problema a apărut atunci când la art. 11 al Legii cetățeniei s-a adăugat un alineat care, în loc să ajute, a încurcat și mai mult lucrurile. Conform legii, persoanele care au dobândit cetățenia română prin naștere sau prin adopție și care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetățenia română, cu posibilitatea păstrării cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute.

Așadar, tinerii care au acum nevoie de reînnoirea actelor sunt trimiși de la o instituție la alta. Drama cea mai mare o trăiesc moldovenii care locuiesc peste hotare, au reședința și calitate de cetățeni români, iar acum s-au pomenit că nu mai pot prelungi valabilitatea actelor românești pentru că nu au cetățenia română.

Minorii din Republica Moldova și-au pierd cetățenia română

România nu a găsit încă o soluție pentru moldovenii care nu-și pot reînnoi actele românești și și-au pierdut cetățenia dobândită în perioada în care erau minori. În cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău, premierul român Mihai Tudose a fost întrebat dacă autoritățile au găsit vreo soluție la problema basarabenilor cu cetățenie română. Tudose a declarat că miniștrii de Interne ai ambelor state, atât al Republicii Moldova, cât și al României, vor avea în curând o întâlnire și că trebuie să găsească o soluție pentru situația dată.

Uniunea Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa susține că, din datele Direcţiei Generale de Paşapoarte din România, în prezent sunt peste 60 de mii de persoane care au rămas fără cetăţenia obţinută până la majorat, odată cu părinţii. Prin această decizie „sunt încălcate Convenţia ONU cu privire la protecţia dreptului copilului, Convenţia Europeană asupra Cetăţeniei, dreptul la cetăţenia europeană a copilului împreună cu părintele cetăţean european".

A fost trimisă o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care se solicită ajutor la soluţionarea acestei probleme.

Subiectul a fost adus în discuție în luna februarie în cadrul Parlamentului României unde i s-a solicitat Ministerului Justiției clarificarea legii și a fost adresată o scrisoare prim-ministrului Mihai Tudose, cerând adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii cetăţeniei române, care să rezolve problema tinerilor ce sunt tratați abuziv drept „non-cetățeni" de către reprezentanții României.

Fluxul de știri
0