Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coșmarul lui Chirtoacă. Ar putea să-și petreacă următorii 22 de ani în pușcărie

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procurorii Anticorupție au încheiat urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care primarul Capitalei Dorin Chirtoacă are statut de învinuit.

CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Dosarul penal, în care primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, este învinuit de trafic de influență și corupere pasivă în proporții deosebit de mari, a fost trimis în judecată. 

Procurorii Anticorupție anunță că au încheiat urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care Chirtoacă are statut de învinuit. Totodată, organul de urmărire penală solicită Consiliului Municipal Chișinău (CMC) suspendarea din funcție a primarului pe durata procesului de judecată ”în vederea excluderii oricăror influenţe asupra martorilor, unii dintre exercită anumite funcţii în cadrul Primăriei Chişinău”.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Lui Chirtoacă i-a fost înaintată o nouă învinuire. Riscă 22 de ani de pușcărie

”Este o măsură procesuală de constrângere necesară pentru a preîntâmpina deteriorarea unor probe, falsificarea lor sau distrugerea, precum şi exercitarea de presiuni asupra unor funcţionari din Primărie, care în virtutea statutului funcţiei de demnitate publică pe care o deţine învinuitul, a subordonării față de acesta, ar putea fi supuşi presiunilor, lucru ce ar fi în detrimentul urmăririi penale şi ar putea afecta bună desfăşurare a procesului de judecată”, explică procurorii.

Potrivit actului de învinuire, primarul capitalei a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată. Conform datelor din dosar, în perioada 2014-2015, Consiliul Municipal Chişinău a aprobat Studiul final şi principiile generale de implementare a Strategiei pe termen lung de parcare în Chişinău şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului privat privind amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată în municipiul Chişinău. Totodată, a fost aprobată şi componenţa Comisiei de selectare a partenerului privat, preşedintele acesteia fiind numit viceprimarul capitalei Nistor Grozavu.

”În primăvara anului 2015, omul de afaceri Alexandr Pincevschi stabileşte o întâlnire cu şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei Chişinău, Igor Gamrețchi, cunoscând că acesta este fost coleg de clasă al primarului general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu care se afla în relaţii apropiate. În cadrul întâlnirii, omul de afaceri îl roagă pe şeful Direcţiei să intervină pe lângă edilul capitalei pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH”, potrivit datelor din dosar.

În cadrul unei alte întâlniri, care a avut loc la sediul Primăriei Chişinău, Gamrețchi i-a comunicat lui Chirtoacă despre propunerea omului de afaceri şi interesul acestuia pentru implementarea proiectului privind gestionarea parcărilor cu plată în Chişinău. După cum reiese din probele administrate la dosar, ulterior Gamrețchi i-a transmis omului de afaceri că, în schimbul a 26% din capitalul social al companiei, care va fi desemnată câştigătoare, ar putea să-l convingă pe primarul municipiului Chişinău şi pe alţi factori de decizie ai Primăriei să susţină acest proiect în forma avantajoasa pentru el. 

Задержание Дорина Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă, reținut în dosarul parcărilor. Urma să primească un bonus de 13%

”În aceste condiţii, G.I este ajutat de P.A., prin intermediul unor persoane de încredere, să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei reprezentă acea recompensă pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie”, anunță procurorii. 

După ce compania din Cipru a devinit asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul a dat indicaţii pentru iniţierea licitaţiei, iar compania devine câştigătoare, conform înţelegerilor stabilite anterior. De asemenea, tot la indicaţiile primarului, viceprimarul semnează contractul fără avizul CMC, chiar dacă legislația stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău. 

”Primarul Capitalei a ignorat cu bună ştiinţă aceste prevederi legale şi a dispus începerea lucrărilor de proiectare, avizând personal pozitiv certificatele de urbanism, așa cum reiese din probele administrate în dosarul de urmărire penală”, mai susțin procurorii. 

Infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

În aceste condiții, dacă va fi găsit vinovat, Chirtoacă riscă până la 22 de ani de închisoare. 


Fluxul de știri
0