Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Războiul politic dintre președinte și Guvern a ajuns la Curtea Constituțională

© gov.mdpremierul Pavel Filip
premierul Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul Filip întreabă Curtea Constituțională ce urmează după ce președintele Dodon a respins propunerea repetată a Executivului de numire în funcție a unui ministru.

CHIȘINĂU, 19 sept — Sputnik. În dimineața zile de astăzi, Guvernul s-a întrunit într-o ședință specială la care a aprobat o decizie prin care sesizează Curtea Constituțională privind interpretarea Articolului 98, Alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. Hotărârea Cabinetului de Miniștri este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării, susțin responsabilii de relațiile cu publicul de la Guvern.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon răspunde tranșant: Nu accept un "băiat de granturi" la Ministerul Apărării

În context, Curtea Constituțională s-a expus parțial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue. Astfel, Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 23 martie 1999 specifică că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către președintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința președintelui țării. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vladimir Plahotniuc lansează bomba. Ce schimbări vor urma în Guvernul Filip

Totodată, Curtea a concluzionat că președintele Republicii Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia. Neexecutarea atribuțiilor constituționale de către Președintele țării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separației și colaborării puterilor în stat stipulat de articolul 6 din Constituție.

Fluxul de știri
0