Kosaciov despre operațiunile SUA: Rusia nu va admite experiențe la hotarele sale

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaКонстантин Косачев
Константин Косачев - Sputnik Moldova
Abonare
Operațiunile militare întreprinse de SUA și aliații lor împotriva Coreei de Nord va impune Phenianul să răspundă cu mijloacele de care dispune, a menționat președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov.

CHIȘINĂU, 19 sept — Sputnik. Rusia nu-i va permite Washingtonului să desfășoare operațiuni militare la hotarele sale, a declarat președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, citat de Sputnik Tadjikistan.

Secretarul de stat al SUA Rex Tillerson declarase anterior că Washingtonul încearcă să găsească o soluție practică a problemei coreene, dar este admisă și varianta armată, deși aceasta nu se află pe primul loc. Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că SUA au epuizat posibilitățile de a reglementa problema nord-coreeană în cadrul structurilor ONU. Haley a menționat că, în cazul în care Coreea de Nord va amenința securitatea SUA și a aliaților lor, ea va fi distrusă.

Интервью с заместителем главы МИД РФ Сергеем Рябковым, Serghei Reabkov - Sputnik Moldova
Reabkov: Phenianul este interesat să aibă un dialog direct cu SUA

„Ei (liderii Coreei de Nord) vor face totul pentru a se apăra de această intervenție din afară… De aceea, atât timp cât SUA, alte țări occidentale, aliați ai lor, vecinii Coreei de Nord, ai Coreei de Sud, Japonia și alte țări din regiune vor admite posibilitatea intervenției străine și răsturnarea regimului actual… Atât timp cât va exista un astfel de pericol, Coreea de Nord, cu părere de rău, va continua să-și realizeze programul nuclear", a declarat senatorul.

Potrivit acestuia, criza coreeană nu poate fi soluționată pe cale armată.

„Nu există nici un dubiu că, dacă va fi desfășurată vreo operațiune militară, autoritățile nord-coreene, din păcate, vor pune în aplicare toate posibilitățile de care dispun — noi nu prea ne dăm seama ce fel de posibilități sunt acestea, însă ele există cu siguranță — și atunci consecințele vor fi jalnice, și nu doar pentru regiunea dată, ci și pentru întreaga omenire, inclusiv pentru SUA", consideră Kosaciov.

„Pentru SUA în acest sens este mai confortabil într-o oarecare măsură, deoarece, geografic, ele se află la o distanță considerabilă și își pot permite, să am iertare, luxul de a face experimente. Pe când nouă, având graniță comună cu Coreea de Nord, nu ne arde de glumă. Noi nu putem permite nici Statelor Unite, nici oricăror altor state, care au o poziție radicală, să experimenteze în acest mod în Coreea de Nord", a punctat președintele Comitetului Internațional.

Здание МИД РФ - Sputnik Moldova
Rusia
MAE-ul rus solicită SUA să înceteze ruinarea relațiilor ruso-americane

Anterior, Evgheni Serebreenikov, președinte interimar al comitetului pentru apărare al Consiliului federației al FR, a menționat că SUA fac declarații contradictorii referitor la problema nord-coreeană și că nici chiar Departamentul de stat nu a elaborat o strategie unică.

Rex Tillerson a declarat, pe de o parte, că SUA nu tind să răstoarne conducerea Coreei de Nord, ci pledează pentru intensificarea presiunii asupra Phenianului din partea Rusiei și a Chinei. În timp ce Nikky Haley a menționat că SUA și-au epuizat deja toate posibilitățile de reglementare a crizei nord-coreene în cadrul structurilor ONU. Haley a menționată că, dacă Coreea de Nord va pune în pericol securitatea SUA și a aliaților lor, ea (Coreea de Nord) va fi nimicită.

„SUA vor ca spiritul lor de dominație mondială să se realizeze de la sine, ca toată lumea să accepte fără crâcnire acea modalitate pe care ele o impun întregii lumii", a spus Serebrennikov.

Potrivit acestuia, ambițiile americanilor i-au făcut ca ei înșiși să se încurce în prioritățile politicii lor externe chiar în cadrul Departamentului de stat.

Acest lucru este în defavoarea imaginii actualei administrații de la Casa Albă, precum și a președintelui Donald Trump.

„Situația rămâne alarmantă și imprevizibilă", a mai spus Serebrennikov, subliniind că Rusia și-a expus poziția și va insista asupra acesteia: soluționarea situației legate de Coreea de Nord doar pe calea dialogului politic, cu participarea tuturor părților interesate.

Fluxul de știri
0