Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cinci pericole de moarte care te pasc atunci când mergi la Țâpova

© Photo : Игорь ВзоровЦыпово-легенда Молдовы
Цыпово-легенда Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Cinci căi spre Țâpova care prezintă cel mai mare pericol pentru viață: veți rămâne uimit aflând despre ele.

CHIȘINĂU, 16 sept — Sputnik. Istoria tinerei femei care și-a pierdut viața în rezervația naturală de la Țâpova a tulburat întreaga țară. Potrivit informației preliminare, victima a căzut de la înălțime din neatenție, însă această versiune trezește mai multe nedumeriri, iar răspunsul îl vom afla din rezultatele investigațiilor exhaustive ale acestui accident groaznic.

Landșaftul natural de la Țâpova este într-adevăr fantastic: cascade, grote, văi, mănăstirea în stâncă, cu o istorie de veacuri. Toate acestea constituie o atracție nu doar pentru turiștii din Moldova, ci și pentru cei din alte țări. Deseori Țâpova este mitologizată, însă aceste locuri sunt atât de încântătoare, încât nu mai au nevoie de legende.

Ирина Качалова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Omor, suicid sau accident: Versiunea Poliției în cazul morții tinerei la Țâpova

Excursiile la Țâpova trec printr-o localitate stâncoasă, iată de ce calea de acces spre acest obiectiv turistic poate fi periculoasă.

Călătoriile la Țâpova sunt organizate, în fond, de persoane particulare sau de „grupuri de interese", ceea ce reprezintă un anumit risc în ceea ce privește securitatea. Nici odată nu se știe cât de bine este pregătit „ghidul" dumneavoastră. Drumul care duce la cascade (circa cinci kilometri dus-întors) trece printr-o depresiune acoperită de pietre ascunse prin tufele de măceș și vegetația abundentă din cauza cărora nu pot fi observate gropile.

Există câteva poteci periculoase despre care trebuie să știe un turist care pleacă să viziteze mănăstirea Țâpova, a comunicat pentru Sputnik Moldova ghidul Iuri Vinogradov.

1. Muntele-Rinocer. Este o culme înaltă dinspre satul Horodiște.

2. Coborâșul spre mănăstirea în stâncă. Poteca se întinde deasupra prăpastiei, ducând mai întâi printr-un defileu, după care ocolește stâncile. Acestea sunt întretăiate de grote și peșteri.

3. Izvorul „diavolului". Se află în defileul numit „Porțile iadului". Aici poteca este foarte îngustă și se „pierde" într-o vegetație înaltă.

4. Cascada morților: este una dintre cele mai „perfide" căi pentru turiști, fiind de fapt o cărărușă îngustă care trece chiar pe marginea prăpastiei care nu poate fi observată din cauza stâncii.

5. „Dealul șarpelui" se află vizavi de defileul „Orașul păsărilor". Aici poteca este foarte întortocheată, ba urcând, ba coborând.

Цыпово-легенда Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rezervația de la Țâpova ar putea să dispară în curând

Turiștii sunt atrași și de legende. Cele mai cunoscute sunt cele despre fantoma Călugărului Negru, despre vechiul oraș care se conturează printre defileuri în nopțile cu lună plină, despre stafii, globuri luminiscente, scânteieri de diferite culori, corul care răsună din străfundurile pământului, mormântul poetului antic Ovidiu și intrarea prin care Orfeu a coborât după Euridice în infern.

Fluxul de știri
0