Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA vor eliminarea limbii ruse, de aceea susțin închiderea școlilor românești

© Пресс-служба президента Украины / Accesați arhiva multimediaВизит президента Украины П. Порошенко в США
Визит президента Украины П. Порошенко в США - Sputnik Moldova
Abonare
Susținerea acordată de SUA noii legi a învățământului, care presupune lichidarea educației în limbile minorităților etnice, reprezintă un semnal dat Kievul că trebuie să-și ignore vecinii proamericani, consideră un lider politic ucrainean

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. Liderul mișcării "Alegerea Ucraineană — dreptul poporului", Viktor Medvedciuk, consideră că susținerea de către SUA a reformei învățământului, adoptate de Parlamentul ucrainean, vorbește despre dorința Washingtonului de a elimina limba rusă din școlile ucrainene.

Ambasada SUA din Kiev a publicat în Twitter un mesaj de susținere a noii legi a învățământului, menționând că aceasta constituie "o contribuție în dezvoltarea tineretului și este o cheie spre viitor".

Визит президента Украины П. Порошенко в США - Sputnik Moldova
SUA susțin lichidarea școlilor românești din Ucraina

"Într-o astfel de situație, trebuie să presupunem că mesajul ambasadei americane e un semnal pentru autoritățile ucrainene, că nu trebuie să atragă atenție la nemulțumirile vecinilor care au relațiile bune cu Washingtonul. Precum se observă în numeroase surse americane, inclusiv în documentele desecretizate recent de CIA, SUA consideră că răspândirea limbii ruse în Ucraina reprezintă o piedică în calea realizării intereselor sale geopolitice", consideră politicianul ucrainean.

"Se pare că pentru americani cel mai important lucru este eliminarea limbii ruse din școli. De dragul realizării acestui scop nobil, SUA sunt gata să sacrifice interesele altor popoare din Ucraina", a mai spus Medveciuk.

Reamintim că pe 5 septembrie Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o serie de modificări ai legii învățământului care presupune lichidarea până în 2020 a tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților entice, inclusiv a celor în limba român.

Guvernele României și Ungariei au declarat că noua lege învățământului încalc drepturile minorităților entice din Ucraina. Ministerul de Externe al Ungariei a anunțat că va înceta orice susținere a Ucrainei în structurile internaționale. Îngrijorări a manifestat, de asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a României și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. 

Dezacordul cu noua lege a învățământului din Ucraina și-a exprimat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și premierul moldovean, Pavel Filip.

Fluxul de știri
0