SUA susțin lichidarea școlilor românești din Ucraina

© Пресс-служба президента Украины / Accesați arhiva multimediaВизит президента Украины П. Порошенко в США
Визит президента Украины П. Порошенко в США - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasada SUA de la Kiev a felicitat Ucraina pentru reforma învățământului, care presupune și lichidarea tuturor școlilor românești

CHIȘINĂU, 11 sept — Sputnik. Ambasada SUA la Kiev a felicitat autoritățile ucrainene pentru adoptarea noii legi a educației, într-un mesaj publicat pe Twitter, în care nu este exprimată nicio notă critică față de intenția de a lichida școlile cu predare în limbile minorităților etnice.

"Felicitări Ucrainei pentru implementarea reformei în educației, care constituie o investiție în viitor", se arată în mesajul publicat de misiunea diplomatică americană.

​Reforma educației în Ucraina a fost realizată de Ministerul Educației al Ucrainei, în cooperare cu fundația internațională "Renaissance", înființată în 1990 de controversatul miliardar George Soros.

"Până în prezent, în Ucraina au existat multe școli cu predare în limba rusă, precum şi în alte limbi ale minorităţilor naționale: maghiară, română și alte limbi. Acum, toate aceste şcoli aparţin trecutului", a declarat Petro Poroșenko pe 7 septembrie, în plenul Parlamentului ucrainean, potrivit portalului Bucpress, cu referire la televiziune online ua.espreso.tv.

Reamintim că Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, în data de 5 septembrie, o serie de modificări la legea învățământului, care presupune lichidarea tuturor școlilor cu predarea în limbile minorităților etnice, inclusiv ale celor românești.

Nu este pentru prima dată când misiuni diplomatice SUA adoptă poziții contrare intereselor naționale ale României. În anul 2016, ambasadorul Hans Klemm, aflat într-o vizită în Covasna şi Harghita, s-a pozat cu primarul municipiului Sfântul Gheorghe alături de steagul secuiesc.

În august 2016, ambasadorul SUA de la Chișinău, James Pettit, a provocat un val de furie în România după ce a declarat că: "Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova".

Fluxul de știri
0