Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În farmaciile din Moldova a dispărut Spasmalgon-ul. Ce spun autoritățile

© Sputnik / Мирослав РотарьАптека
Аптека - Sputnik Moldova
Abonare
Corespondentul Sputnik-Moldova a mers prin mai multe farmacii și a constatat că pastilele ”Spasmalgon” lipsesc cu desăvârșire. Autoritățile au comentat situația.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. În farmaciile din Moldova nu mai pot fi găsite pastilele ”Spasmalgon”, produs care nu lipsește din trusa medicală a fiecărui cetățean. 

Corespondentul Sputnik-Moldova a mers prin mai multe farmacii și a constatat că aceste medicamente lipsesc cu desăvârșire. Farmaciștii nu cunosc cauza lipsei acestui preparat și nici când acesta va apărea în vânzare. Tot ce au putut să ne spună este că sunt alte produse care pot înlocui Spasmalgon-ul.   

Аптека - Sputnik Moldova
Societate
Statul va controla întreaga piață a medicamentelor din Moldova

Agenția Sputnik-Moldova s-a adresat cu o solicitare pentru a clarifica situația responsabililor de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). 

Iată ce ne-a răspuns instituția:  

Produsele Spasmalgon ® 500 mg + 5 mg + 0,1 mg comprimate / Spasmalgon® 500 mg + 2 mg + 0,02 mg/ml soluţie injectabilă, producător Balkanpharma-Dupnitsa AD, Bulgaria, sunt autorizate pe piața Republicii Moldova, dețin certificat de înregistrare valabile, au înregistrate prețurile de catalog, pentru aceste medicamente fiind eliberate autorizații de import.

De la începutul anului 2017 au fost înregistrate intrări în țară a acestor produse în cantitate de 62 021 mii de cutii, efectuate de către următorii distribuitorii:”Tetis Internațional Co SRL”, ”Amofarm SRL”, ”RihPanGalFarma SRL”, ”Rap Pharma Internațional SRL”, ”Vinamex”, ”Dita Est Farm”.

Pentru a investiga cauza lipsei pe piața farmaceutică a medicamentului Spasmalgon, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a contactat reprezentanța companiei ”Actavis” (filiala Balkanpharm-Dupnița AD fiind parte componentă a acestei companii farmaceutice). Dispariția temporară a produselor ”Actavis” a fost explicată prin remanieri organizatorice, şi anume prin fuzionarea companiei farmaceutice ”Actavis” cu compania ”Teva”, ce nu deține în prezent reprezentanță pe teritoriul Republicii Moldova.

În scopul asigurării accesului populației la medicamente și dispozitive medicale de importanță socială, prin Ordinul Ministerului Sănătății nr.765 din 06.10.2016 a fost aprobată lista medicamentelor de importanţă socială, prezenţa cărora este obligatorie pentru comercializare în farmacii. Lista conţine 65 de denumiri comune internaţionale (DCI), din diverse grupuri farmacoterapeutice, doze şi forme farmaceutice, inclusiv remedii spasmolitice. Pentru fiecare denumire comună internațională pe rafturile farmaciilor se regăseşte cel puţin câte o denumire comercială a produsului, în doza şi forma prevăzută de ordinul menţionat. 

Astfel, pentru combinaţia Metamizoli natrium + Pitofenonum + Fenpiverini bromidum în farmacii sunt prezente produsele medicamentoase Bral, Plenalgin comprimate şi soluţie injectabilă, cu principiile active identice cu produsul Spasmalgon.

În prezent, în Nomenclatorul de Stat al medicamentelor sunt înregistrate 1 479 de produse cu statut OTS (se eliberează fără prescripție medicală), ce cuprind diferite grupe farmacoterapeutice, din care pot fi completate trusele de familie în funcție de necesități.

Fluxul de știri
0