Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul va controla întreaga piață a medicamentelor din Moldova

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaАптека
Аптека - Sputnik Moldova
Abonare
Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății menționează că Guvernul va dispune de un instrument suplimentar pentru combaterea eventualelor înțelegeri de cartel dintre companiile private.

CHIȘINĂU, 8 dec — Sputnik. Guvernul intenționează să creeze o Societate pe Acțiuni care să se ocupe de achiziționarea medicamentelor și a dispozitivelor medicale de la furnizorii străini. O decizie în acest sens a fost aprobată la ședința Cabinetului de Miniștri.

SA „Moldfarm" va deține 100% capital de stat, iar una dintre sarcinile sale va fi procurarea medicamentelor la prețul producătorului, direct din țara de origine. Potrivit experților de la Ministerul Sănătății, acest lucru va contribui la combaterea înțelegerilor de cartel.

Аптека - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Veste bună pentru moldoveni: medicamente se vor ieftini cu 25 la sută

Instituția menționează că necesitatea creării unei întreprinderi cu capital de stat a apărut în urma crizei de pe piața medicamentelor din iarna 2014 — 2015, când unele companii private au refuzat să livreze medicamente, în pofida faptului că obținuseră oficial acest drept în urma tenderului. Ministerul Sănătății afirmă că acest fapt a generat dificultăți grave și au pus în pericol acordarea ajutorului medical pentru pacienții internați în spitale.

Deficitul de medicamente a apărut în spitalele din țară și în ianuarie 2016. Din cauza căderii cursului valutei naționale, importatorii au încetat să mai livreze medicamente, deoarece pentru ei era mai convenabil să achite amenda pentru neexecutarea contractului, decât să suporte pierderi financiare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0