Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Doi ani fără marele actor Mihai Volontir

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaМихай (Михаил) Ермолаевич Волонтир
Михай (Михаил) Ермолаевич Волонтир - Sputnik Moldova
Abonare
Renumitul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă, la 15 septembrie 2015, după o boală grea

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. La 15 septembrie, se împlinesc doi ani de la moartea marelui actor Mihai Volontir. Renumitul actor s-a stins din viaţă după o boală grea. 

Fiind bolnav, actorul a continuat să lucreze la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți.

Михай Волонтир и Александр Лазарев, Mihai Volontir - Sputnik Moldova
Filmele cu Mihai Volontir vor fi demonstrate la festivalul ”Întâlnire cu Rusia”

Până la sfârşitul vieţii, a visat să realizeze filmul ”Hoinarul” după propriul scenariu, dar aşa şi nu a reuşit să găsească banii necesari pentru asta. Artistul era dispus să monteze şi spectacole, dar problemele de sănătate nu i-au permis să se dedice muncii îndrăgite

Directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Anatolie Răcilă, susține că Mihai Volontir a fost un om împlinit, cu excepția unui mare vis al său, care din cauza lipsei de susținere financiară a rămas nerealizat. 

“A trăit o viață frumoasă. Un lucru însă îi mai rămăsese de făcut, un film pe care și l-a dorit toată viața”, a declarat Răcilă pentru Sputnik.

Pelicula trebuia să reflecte viaţa şi activitatea marelui actor.

Mihai Volontir s-a născut în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A absolvit școala pedagogică din Orhei. Începând cu anul 1957, a făcut parte din trupa Teatrului Muzical-Dramatic în prezent Teatrul Național din Bălți. Pe scena acestui teatru a evoluat în peste 120 de roluri principale.

A debutat în 1967 în cinematografie, în comedia ecranizată „Chirița în Iași” după piesa lui V. Alecsandri. Cele mai cunoscute filme în care s-a produs sunt „Dimitrie Cantemir”, serialele „Țiganul” și „Întoarcerea lui Budulai”.

Mihai Volontir are în palmares titlurile de Artist al Poporului din RSSM, Artist al Poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat al RSSM, Premiului de Stat al RSFSR „Frații Vasiliev”, cavaler al Ordinului Republicii Moldova. A fost desemnat ca cel mai bun actor al secolului XX în cinematografia moldovenească (versiunea Academiei de Științe a Moldovei).

A fost membru al Uniunii Cinematografiștilor din URSS, deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislatura a XII.

Mihai Volontir este înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească din Chișinău.  

Fluxul de știri
0