Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon stopează prin ordin plecarea militarilor moldoveni în misiuni peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării, Igor Dodon, comandantul suprem al Forțelor Armate ale Republici Moldova, a susținut vineri o conferință de presă

CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a semnat, în calitatea sa de comandant suprem al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, un ordin prin care interzice plecarea militarilor moldoveni în misiuni peste hotare, fără acordul în scris al comandantului suprem. 

militari, armata - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ultima oră. Au început controale în Armată Națională. Se anunță demisii

”Conform legislației naționale, a Constituției, în calitate de comandant suprem al Forțelor Armate, am semnat un ordin prin care interzic participarea militarilor moldoveni la exerciții, misiuni, operațiuni peste hotare fără acordul comandantului suprem. Nimeni nu părăsește teritoriul Republicii Moldova fără acceptul în scris al comandantului suprem. Nu voi permite încălcarea Constituției și legislației”, a declarat președintele, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.  

”Este o situație fără precedent, după ce Guvernul a încercat să interpreteze greșit prevederile legislației. În premieră, în Moldova, Guvernul a dat indicații Forțelor Armatei, contrar comandantului suprem”, a declarat șefului statului. 

Igor Dodon a precizat că pe parcursul ultimelor luni nu a permis participarea militarilor moldoveni la mai multe exerciții militare.

”Atât timp cât Ministerul Apărăii nu are conducere, militarii noștri nu vor participa la exerciții militare. În special, dacă este vorba de NATO sau de o țară unde au loc conflicte armate. În Ucraina este război, Doamne ferește de o provocare. De aceea și am spus foarte clar că soldații moldoveni nu vor merge la exerciții în Ucraina”, a menționat președintele țării.

Șeful statului acuză Guvernul că a mințit afirmând că în Ucraina au loc pregătiri militare, și nu exerciții la care participă militari din peste 10 țări ale lumii, inclusiv membre ale NATO. 

”Dacă eram țară prezidențială, premierul Pavel Filip era demis acum o zi”, a declarat Dodon. 

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Conflictul ”militar” continuă. Dodon face uz de dreptul său constituțional

El susține că pe lângă ordinul pe care l-a semnat în dimineața zilei de vineri, s-a adresat șefului Guvernului cu solicitarea de a începe procedura de demitere a viceministrului Apărării, liberalul Gheorghe Galbura.

”M-am adresat premierului cu această solicitare în această dimineață”, a declarat șeful statului.

Președintele țării a mai dispus efectuarea unui control în unitățile militare care au delegat 57 de ostași ai Armatei Naționale la exercițiile multinaționale din Ucraina, pentru a lua decizii ce se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv retrogradarea responsabililor în gradele militare. 

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, o hotărâre care prevede participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire ”Rapid Trident” din Ucraina, în pofida deciziei președintelui Igor Dodon, comandant suprem al Forțelor Armate, care a interzis participarea militarilor moldoveni la acest exercițiu.

Ulterior, șeful statului a uzat de dreptul său constituțional și a suspendat decizia luată în dimineața zilei de miercuri de Cabinetul de Miniștri. Imediat, Guvernul a declarat că nu va ceda, iar militarii noștri au plecat în Ucraina ca să participe la exercițiile militare.

Dodon a declarat că decizia Guvernului indică că are loc uzurparea puterii de stat.

”Sunt toate indiciile uzurpării puterii de stat. Cei care execută ordine ilegale trebuie să fie conștienți că răspunderea penală pentru încălcarea jurământului dat și trădarea intereselor naționale nu are termen de prescripție”, a declarat președintele țării.

Joi a apărut noua ediție a Monitorului Oficial în care a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la participarea reprezentanților efectivului Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina.

Hotărârea de Guvern a fost suspendată prin decret de către președintele Republicii Moldova, imediat după publicare.

Fluxul de știri
0