Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrian Candu a reacționat la conflictul ”militar” dintre președinte și Guvern

© Sputnik / Miroslav RotariПредседатель Парламента Андриан Канду
Председатель Парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului: Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe în chestiunea legalității atât a hotărârii de guvern, cât și a deciziilor președintelui țării.

CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Conflictul care există între Guvern și Parlament, pe de o parte, și președintele țării, pe de altă parte, este regretabil și de condamnat. Așa a comentat, vineri, președintele Parlamentului, Andrian Candu, ultimele evoluții pe arena politică din țară, generate de participarea militarilor moldoveni la un exercițiu multinațional care are loc în Ucraina. 

”Consider că președintele Igor Dodon abuzează de unele instrumente care i le oferă legea și înțelege greșit atribuțiile comandantului suprem al Armatei”, a declarat Candu. 

”Republica Moldova trebuie să aibă sistemul său de apărare, indiferent că e armată, poliție sau serviciu de securitate”, a spus președintele Parlamentului. 

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon stopează prin ordin plecarea militarilor moldoveni în misiuni peste hotare

Candu a precizat că la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate va insista ca pe agenda discuțiilor să fie inclusă și chestiunea legată de decizia șefului statului de a interzice militarilor moldoveni să meargă la exerciții peste hotarele țării. 

”Curtea Constituțională trebuie să se expună pe marginea legalității atât a hotărârii de Guvern, cât și a deciziilor președintelui țării”, a mai menționat Candu.

În opinia sa, efectivul Armatei Naționale trebuie să participe la orice exerciții, ”astfel încât să avem o armată eficientă”. 

Președintele țării, Igor Dodon, a semnat vineri, în calitatea sa de comandant suprem al Forțelor Armate în Republica Moldova, un ordin prin care interzice plecarea militarilor moldoveni în misiuni peste hotare, fără acordul în scris al comandantului suprem. 

Șeful statului i-a mai solicitat premierului Pavel Filip inițierea procedurii de demitere a viceministrului Apărării, liberalul Gheorghe Galbura și a dispus efectuarea unui control în unitățile militare care au delegat 57 de ostași ai Armatei Naționale la exercițiile multinaționale din Ucraina. 

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, o hotărâre care prevede participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire ”Rapid Trident” din Ucraina, în pofida deciziei președintelui Igor Dodon, care este comandant suprem al Forțelor Armate și care a interzis participarea militarilor moldoveni la acest exercițiu.

Ulterior, șeful statului a uzat de dreptul său constituțional și a suspendat decizia luată în dimineața zilei de miercuri de Cabinetul de Miniștri. Imediat, Guvernul a declarat că nu va ceda, iar militarii noștri au plecat să participe la exercițiile din Ucraina.

Militari moldoveni detașați pentru misiunea KFOR-6 în Kosovo - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Președintele – nu, Guvernul –da. Militarii moldoveni pleacă în Ucraina

Dodon a declarat că decizia Guvernului indică că are loc uzurparea puterii de stat.

”Sunt toate indiciile uzurpării puterii de stat. Cei care execută ordine ilegale trebuie să fie conștienți că răspunderea penală pentru încălcarea jurământului dat și trădarea intereselor naționale nu are termen de prescripție”, a declarat președintele țării.

Joi, a apărut o nouă ediție a Monitorului Oficial în care a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la participarea reprezentanților efectivului Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina.

Hotărârea de Guvern a fost suspendată prin decret de către Președintele Republicii Moldova, imediat după publicare. 

Fluxul de știri
0