Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul reacționează la decizia președintelui: Militarii noștri merg în Ucraina

© Sputnik / Miroslav RotariУпражнения в рамках международных учений „Огненный щит 2016”
Упражнения в рамках международных учений „Огненный щит 2016” - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul: Decizia președintelui nu va împiedica participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire din Ucraina

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Militarii Armatei Naționale vor participa la stagiul de pregătire ”Rapid Trident” din Ucraina, chiar dacă președintele țării a suspendat decizia Guvernului adoptată la ședința din dimineața zilei de miercuri. Comentariul a fost făcut pentru Sputnik de purtătorul de cuvânt al premierului, Stela Nistor.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Conflictul ”militar” continuă. Dodon face uz de dreptul său constituțional

”Decizia președintelui nu va împiedica participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire din Ucraina. Contingentul Armatei Naționale va participa la exercițiile militare internaționale, așa cum s-a decis la ședința de azi a Guvernului. Toate condițiile legale sunt îndeplinite”, a declarat Nistor.

Președintele țării, Igor Dodon, a suspendat decizia adoptată de Guvern în această dimineață prin care se anunța participarea unui grup din 57 de militari moldoveni la stagiul de pregătire ”Rapid Trident”, care va avea loc în perioada 7-23 septembrie la Centrul de instruire militară Yavorov, Ucraina.

”În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova am decis să suspend Hotărârea Guvernului de astăzi privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina”, a reacționat șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Dodon susține că a decis să facă uz de dreptul constituțional al Președintelui țării pentru prima dată în calitatea sa de șef al statului.

”Conform art.88 alineatul (i) din Constituție care prevede că șeful statului ”suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale””, afirmă Dodon.

Militari moldoveni detașați pentru misiunea KFOR-6 în Kosovo - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Președintele – nu, Guvernul –da. Militarii moldoveni pleacă în Ucraina

Potrivit șefului statului, Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, care prevede că ”participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

”Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU”, a precizat președintele.

În opinia lui Dodon, Forțele Armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabila, cea mai critică de până acum, ”grație guvernărilor euro-unioniste, din anul 2009 până în prezent”. 

”Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vândut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală”, a conchis șeful statului. 

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon spune NU participării militarilor moldoveni la un exercițiu în Ucraina

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în această dimineață o hotărâre care prevede participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire ”Rapid Trident” din Ucraina, în pofida deciziei președintelui Igor Dodon, Comandant Suprem al Forțelor Armate, care a interzis participarea militarilor moldoveni la acest exercițiu.

Premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul, prin lege, este obligat să asigure creșterea capabilității Armatei Naționale.

”Din aceste considerente venim cu această hotărâre de Guvern. Nu văd temei de a refuza participarea la exerciții și instruiri a efectivului Armatei Naționale”, a declarat premierul.

Șeful Guvernului a mai cerut miniștrilor Afacerilor Externe și celui de Justiție să analizeze și să vină cu propuneri de modificare a legislației naționale, ”pentru a nu nimeri în asemenea blocaje”.

Fluxul de știri
0