Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

N-o să-ți vină să crezi: Acesta este meniul de bază al moldovenilor

© Sputnik / Alexander KryazhevIl cibo fa parte, con il petrolio e le altre materie prime, delle cosiddette commodity che sono sempre di più oggetto di morbosa attenzione .
Il cibo fa parte, con il petrolio e le altre materie prime,  delle cosiddette commodity che sono sempre di più oggetto di morbosa attenzione . - Sputnik Moldova
Abonare
Viața se scumpește: ce produse alimentare își pot permite cetățenii Moldovei și în care localitate din țară consumul de carne este mai mare

CHIȘINĂU, 5 sept — Sputnik. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, laptele, ouăle și pâinea sunt produsele care apar cel mai frecvent pe masa moldovenilor. Peștele și produsele de cofetărie sunt căutate mai puțin.

Food fair in Rostov-on Don - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova prețurile la produsele alimentare cresc halucinant

Astfel, un locuitor cu venituri medii din Moldova consumă întru-n an 217 litri de lapte și produse lactate, 186 de ouă și circa 117 kg de pâine. Pe locul patru în acest top se situează legumele și bostănoasele — peste 100 kg la un locuitor, iar fructe și pomușoare — câte 49,3 kg pe an.

În decurs de un an, același locuitor cu venituri medii consumă 47,5 kg de cartofi; 47,1 kg de carne; 18 kg de zahăr și produse de cofetărie; 16,4 kg de pește și produse din pește.

Cei mai mulți consumatori de carne sunt în capitala Moldovei: 53 kg de carne și produse din carne îi revin unui chișinăuian pe an. Cea mai puțină carne se conține în meniul locuitorilor din nordul țării: circa 42 kg.

Pâinea este cea mai solicitată la nordul Moldovei: peste 116 kg de persoană, iar cel mai mic consum este în capitală: 99 kg.

Арбузные дольки, фото из архива - Sputnik Moldova
Harbuzul: Top 10 motive să-l consumi zilnic

Ouăle sunt incluse mai frecvent în meniul locuitorilor din sudul țării, iar cel mai rar — în a celor din centrul țării. Legumele sunt preferate mai mult la sud, iar fructele — la Chișinău.

Conform statisticii, la consumul de pește sunt pe primul loc cei din sudul țării, în timp ce locuitorii din nord mănâncă cei mai mulți cartofi.

Cele mai multe produse lactate sunt incluse în meniul locuitorilor din capitală. Un chișinăuian cu venituri medii consumă pe an peste 240 litri de lactate. Cel mai puțin laptele este consumat în raioanele de centru ale Moldovei.

Fluxul de știri
0