Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poisik: În Moldova industria ca atare deja nu mai există, i-a rămas doar numele

© Sputnik / Miroslav RotariМихайл Пойсик
Михайл Пойсик - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

CHIȘINĂU, 5 sept — Sputnik. Conform noului document, Ministerului Economiei și Infrastructurii va avea în subordinea sa următoarele domenii: economia, tehnologiile informaționale și comunicațiile, construcțiile, transportul, infrastructura calității și supravegherea pieței, siguranța energetică și eficiența energetică. De menționat că industria lipsește, ea nu figurează în această listă. Mai mult ca atât, de industrie nu se pomenește nici măcar la nivel de servicii. De ce? Propunem în continuare comentariile expertului în economie Mihail Poisik, citat de AȘ „Novosti Moldova".

Лей - Sputnik Moldova
Grav: Un expert a explicat cum moare economia țării

„Știința, în sensul său obișnuit, este de domeniul trecutului. Iată doar un singur exemplu cunoscut tuturor: a existat pe vremuri la Chișinău uzina „Microprovod". Asortimentul producției și know how-ul acestei întreprinderi au putut fi însușite în SUA și Israel abia cu 15 ani mai târziu. Și astfel de întreprinderi erau multe la noi", a menționat Poisik.

Potrivit expertului, acum au mai rămas doar puțini ingineri adevărați, formați în acea perioadă și care deja sunt trecuți de 70 de ani.

„Cunosc câțiva dintre ei. Unii produc contoare originale, alții încearcă să relanseze tractorul propus pentru viticultură. Sunt nevoiți să răzbească singuri, deoarece nu există structuri de stat care să-i susțină", a spus economistul.

Cât despre tinerii talentați din punct de vedere tehnic, aceștia fie că pleacă din proprie inițiativă, fie că sunt invitați la studii în alte țări, iar mulți rămân acolo.

„Observ tabloul degradării intelectuale care este destul de sesizabilă în industrie. La momentul de față avem în fond linii de producere mici care funcționează după tipare străine, pe baza materiei prime importate. Multe dintre ele activează pe teritoriile așa-numitelor parcuri industriale. De unde și reiese că cuvântul „industrie" încă mai există, dar industria ca atare, dacă e să compari cu amploarea și realizările anterioare, nu mai există", a conchis Poisik.

Fluxul de știri
0