Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Grav: Un expert a explicat cum moare economia țării

© Sputnik / Miroslav RotariЛей
Лей - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în economie Veaceslav Ioniță subliniază că incapacitatea economiei Republicii Moldova de a absorbi resurse financiare ilustrează elocvent starea deplorabilă în care se află economia noastră, iar cifrele pe care le-a prezentat el sunt dea dreptul îngrijorătoare

CHIȘINĂU, 16 aug — Sputnik. În opinia lui Veaceslav Ioniță, economia moldovenească este muribundă, iar la ora actuală nu există măcar în aparență indicii că aceasta ar întra într-o fază de revigorare.

Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Economist: Pierzând piața din est, nu am reușit să ne facem doriți în vest

Prima observație a economistului vizează creditarea economiei noastre, care este de aproape trei ani în scădere continuă. Astfel, în trimestrul doi al acestui an, volumul de credite acordate a constituit 34,2 miliarde de lei, iar, comparativ, în trimestrul III al anului 2014 aceste credite ajungeau la 47,2 miliarde de lei. Deci, în aproximativ doi ani avem o reducere cu peste 13 miliarde de lei în acest domeniu.

Însă, continuă Ioniță, raportată la PIB situația este mult mai dramatică: „Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB — cel mai mic nivel din ultimii ani și cu 70% mai mic decât nivelul maxim atins în 2014, trimestrul III".

Expertul a subliniat că dacă am fi menținut același nivel de creditare al economiei raportat la PIB din 2014 până în prezent, atunci volumul de credite oferite în prezent ar fi trebuit să ajungă la circa 59 de miliarde de lei, adică să fie cu 25 de miliarde mai mare decât este în prezent.

„Trist dar adevărat", conchide expertul.

Fluxul de știri
0