Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizie importantă privind cetățenia română acordată tinerilor din Moldova

© lastrasbourg.comPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Abonare
Senatul României a adoptat o decizie importantă cu privire la cetățenia română acordată tinerilor din Republica Moldova

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Senatul României va examina în regim de urgență inițiativa legislativă înaintată de membrii Partidului ”Uniunea Salvați România” care se referă la modificarea și completarea Legii Cetățeniei Române menită să ajute tinerii din Republica Moldova care au dobândit cetățenia română odată cu părinții lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate românești.

Cetățenie română - Sputnik Moldova
Societate
Drama moldovenilor care s-au pomenit fără cetățenie română. Ce spun autoritățile

Decizia a fost luată în cadrul primei ședințe a noii sesiuni parlamentare a Senatului de la București. 

„Câteva mii de cetățenii români cu domiciliul în străinătate, majoritatea tineri din Republica Moldova, nu pot să obțină un nou pașaport românesc din cauza unei probleme de comunicare inter-instituțională între Direcția Generală de Pașapoarte și Autoritatea Națională pentru Cetățenie. De-a lungul activității sale, Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu a eliberat documente pentru minorii care au dobândit cetățenia română odată cu părinții și de aceea câteva mii de cetățeni români nu se află în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte”, a explicat deputatul USR, autorul inițiativei, Matei Dobrovie.

În prezent, singura soluție pentru rezolvarea acestei probleme este cea a depunerii unui nou dosar pentru dobândirea cetățeniei române, deși pentru persoana în cauză nu a intervenit vreun caz de pierdere a cetățeniei române. Mai mult, cetățenii respectivi sunt obligați să își anuleze vechile acte de identitate în instanță.

Fluxul de știri
0