Putin despre criza Coreei de Nord: Riscăm un conflict de proporții

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Moldova
Abonare
Încercările de a pune presiune pe Coreea de Nord pentru oprirea programului de rachete nucleare prin sancțiuni sunt "greșite și inutile", a avertizat președintele rus, Vladimir Putin, adăugând că amenințările și provocările ar pune mai mult gaz pe foc.

CHIȘINĂU, 2 sep — Sputnik. Situatia din Peninsula Coreeana se echilibrează pe marginea unui conflict la scara larga, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, potrivit RT.

Donald Trump - Sputnik Moldova
SUA la un pas de război: Trump nu vrea negocieri cu Coreea de Nord

"Rusia consideră că politica de a exercita presiuni asupra Phenianului pentru a-și opri programul de rachete nucleare este greșită și inutilă. Problemele regiunii ar trebui soluționate doar printr-un dialog direct al tuturor părților interesate, fără condiții prealabile. Provocările, presiunile și retorica militaristă și insultătoare reprezinta un drum neterminat", a declarat Putin, care urmează să participe la Summitul BRICS  organizat in China săptămâna viitoare. 

Rusia și China au creat o foaie de parcurs pentru o reglementare a Peninsulei Coreeane, menită să promoveze relaxarea treptată a tensiunilor și crearea unui mecanism pentru pace și securitate. 

Inițiativa ruso-chineză de "înghețare dublă" prezentată de miniștrii de externe ruși și chinezi pe 4 iulie are ca scop încetarea lansarilor de rachete și a testelor nucleare de către Phenian, precum și exercițiilor militare de mari dimensiuni ale Washingtonului și Seulului. 

Luna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a fost de acord în unanimitate să impună măsuri mai restrictive asupra Phenianului, interzicând exporturile de cărbune, fier, plumb și fructe de mare. 

Moscova a pus la îndoială această afirmație, argumentând că Coreea de Nord testează rachete cu rază intermediară.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov during a meeting with US Secretary of State Rex Tillerson on the sidelines of the ASEAN in Manila - Sputnik Moldova
Serghei Lavrov: Riscul unui război SUA-Coreea de Nord este mare

Din 15 august, China a anunțat interzicerea completă a importurilor de cărbune, fier și fructe de mare, printre alte produse din Coreea de Nord, reducând astfel veniturile-cheie pentru exportul Phenianului. 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că toate sancțiunile posibile și inimaginabile împotriva Coreei de Nord au fost deja impuse, fără niciun rezultat. 

"Toate sancțiunile posibile au avut ca scop împiedicarea Coreei de Nord să utilizeze o hartă a relațiilor externe pentru dezvoltarea programelor antirachetă și nucleare interzise de Consiliul de Securitate [ONU], toate sancțiunile posibile și chiar de neimaginat, care au puțin de a face direct cu aceste domenii au fost deja adoptate de Consiliul de Securitate. În plus, s-au adoptat sancțiuni unilaterale pe care le considerăm ilegitime", a spus Lavrov. 

În încercarea de a atenua tensiunile, Moscova va căuta reluarea negocierilor de pace. 

"Vom continua să încercăm să reluăm aceste discuții. Stim că americanii vorbesc cu reprezentanți ai Phenianului prin intermediul unui canal semi-secret, semi-oficial, semi-academic", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Potrivit oficialului rus, Moscova va fi fericită dacă partile angajate in negocieri sunt de acord cu o anumită dezangajare, astfel încât toate părțile să se așeze la masa de negocieri și să înceapă să discute.

Fluxul de știri
0