Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: în Moldova ghișeul unic există doar în legislație

© Фотохост-агентство / Trecere la banca de fotografiiGhișeu
Ghișeu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Expertul în economie Viorel Pârvan susține că ghișeul unic, adoptat de autorități pentru a facilita activitatea antreprenorilor, funcționează cu multe carențe, iar birocrația excesivă și tergiversarea emiterii actelor nu au dispărut

CHIȘINĂU, 1 sept — Sputnik. Ghișeul unic există doar la nivel de legislație, în condițiile în care oamenii de afaceri se confruntă cu aceleași probleme de corupție, pierdere de timp și bani pentru obținerea actelor permisive, a declarat expertul IDIS Viitorul, Viorel Pârvan, pentru Europa Liberă.

Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul s-a apucat să facă prăpăd în legislație: sunt vizați oamenii de afaceri

El a subliniat că „principalele motive care frânează activitatea ghișeului sunt lipsa unei înțelegeri conceptuale comune a principiului de „Ghişeu Unic", interconexiunea insuficientă dintre instituţii, lipsa schimbului electronic de informaţii între autorități, slaba cooperare a autorităților/instituţiilor publice în prestarea serviciilor publice, rezistența instituțională și a funcționarilor publici și implicarea politicului".

Deși există așteptări mari față de Legea ghișeului unic, care „ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra climatului de afaceri din Republica Moldova şi pentru fiecare agent economic care trebuie să obţină autorizaţie, în realitate nu vedem un aflux de investiții și de afaceri", a mai menționat expertul.

Potrivit lui Pârvan, problema cea mai mare este corupția.

„Ghișeul unic ar trebui să minimizeze corupția, prin excluderea contactului direct cu funcționarul public. Or, agenții economici menționează, cu cât mai mult și mai des interacționează în mod direct sectorul privat cu funcționarii publici, cu atât mai posibil este apariția situațiilor de corupție", a spus Pârvan.

Expertul vede soluționarea acestor deficiențe prin luarea unei serii de măsuri, inclusiv digitalizarea procesului de depunere a solicitărilor pentru serviciile publice, valorificarea pe deplin de către autoritățile publice a infrastructurii de e-Guvernare existentă pentru reducerea sarcinii administrative atât pentru prestatorii, cât și pentru solicitanți.

Fluxul de știri
0