Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deținut sau pacient? Noi suspendări în cazul decesului lui Andrei Braguța

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Dosar penal și anchetă de serviciu în cazul tânărului decedat în penitenciar - alte cinci persoane suspendate din funcție

CHIȘINĂU, 1 sept — Sputnik. Ministerul Justiției a suspendat astăzi din funcție cinci angajați ai Penitenciarelor 13 și 16, pe perioada cercetării morții suspecte a deținutului Andrei Braguța.

Este vorba de șeful adjunct al Serviciului medical și doi ofițeri de serviciu din cadrul Penitenciarului 13 din Chișinău și șeful adjunct al Penitenciarului 16, Pruncul, și specialistul medic — psihiatru de acolo.

Respectivii angajați au fost suspendați "în scopul cercetării obiective și plenare a circumstanțelor cazului ce ține de accederea, parcursul și medicația cetățeanului Braguța Andrei în cadrul sistemului penitenciar", pe perioada desfășurării cercetării de serviciu.

Instituția precizează că, pe 26 august, Ministerul Justiției și Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) au declanșat ancheta de serviciu pe marginea decesului lui Braguța Andrei.

penitenciar - Sputnik Moldova
Societate
Deținutul care a decedat avea, de fapt, statut de pacient - explicațiile DIP

Amintim că tot astăzi au fost suspendați din funcție mai mulți angajați ai IGP, tot în cadrul unei anchete de serviciu. Este vorba de inspectorul de serviciu, inspectorul inferior, ofițerul principal, toți angajați ai Serviciului de Gardă al Izolatorului de Detenție Provizorie și locțiitorul comandantului Batalionului Special de Escortă și Pază ai Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

Rudele tânărului decedat afirmă va acesta a murit din cauza că ar fi fost bătut de oamenii legii. Pe de altă parte, Poliția spune însă că decesul ar fi survenit în urma unei bronhopneumonii purulente, fapt confirmat prin certificatul medical constatator. Instituția mai menționează că bărbatul se afla la evidența medicului psihiatru din data de 27.11.2012 și suferea de maladie psihică, cronică și evolutivă, schizofrenie paranoică.

Viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă că Andrei Brăguța a ajuns "în sistemul penitenciar în calitate de pacient".

Munteanu, a asigurat totodată că acest caz va fi investigat în cel mai serios mod, pentru ca adevărul să fie scos la iveală.

Procuratura municipiului Chisinau a anunțat că a iniţiat o cauză penală "pe faptul vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale, soldată cu decesul victimei".

În paralel, Procuratura Generală investighează acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor de stat, în custodia cărora s-a aflat victima.

Fluxul de știri
0