Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum va fi marcată sărbătoarea Limba Noastră: Programul evenimentelor

© Sputnik / Miroslav RotariДень независимости Республики Молдова
День независимости Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Festivităţile prilejuite de Ziua Limbii se vor desfăşura la Chişinău şi Orhei, dar şi în alte localitîţi din ţară

CHIŞINĂU, 31 aug — Sputnik. Sărbătoarea Limba Noastră este marcată în Republica Moldova în fiecare an, pe data de 31 august, începând cu anul 1990.

Istoria sărbătorii

Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat, la 31 august 1989, legea prin care limba moldovenească a fost declarată drept limbă de stat, urmare a solicitării celor aproximativ 700 de mii de participanți la Marea Adunare Națională care a avut loc la Chişinău pe 27 august 1989. Printr-o altă lege a fost stipulată renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin. Un an mai târziu, Parlamentul a instituit sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română". În 1994 însă sărbătoarea a fost redenumită în „Limba noastră"

Moldova independentă: etapele devenirii - Sputnik Moldova
Transformări şi evoluţii. Moldova la 26 de ani de independenţă

În decembrie 2013, Curtea Constituţională a declarat limba română drept limbă oficială a Republicii Moldova, invocând faptul că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție. Însă modificările respective nu au fost introduse în Legea Supremă.

Denumirea sărbătorii a fost dată de titlul poeziei „Limba noastră", scrisă de poetul Alexei Mateevici (1888-1917), şi devenită în 1994 imn al Republicii Moldova. Muzica imnului îi aparţine lui Alexandru Cristea, aranjament — Valentin Dânga.

Programul festivităţilor

Sărbătoarea va fi marcată printr-un amplu program de evenimente, care vor avea loc în temei la Chişinău şi Orhei.

În Capitală sărbătoarea va începe la ora 10.00, cu depuneri de flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor.

În Gradina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt", la ora 12.00, vor fi anunţate rezultatele concursului „Dictare pentru fiecare". În acelaşi timp, cu începere de la ora 11.00, pe Aleea Clasicilor va fi organizată o dezbatere publică la tema „Limba română vorbită azi".

Salubrizarea unui parc - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De Ziua Independenței: Asta chiar nu s-a mai făcut în Moldova

La ora 12.30, va avea loc dezvelirea plăcii memoriale Leonida Lari, pe faţada blocului de locuinţe din str. Nicolae Iorga, 7.

În seara zilei de 31 august, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc un concert extraordinar dedicat Zilei Limbii Române. Pe scena din centrul capitalei vor evolua Orchestra municipală de muzică populară a fraţilor Advahov, orchestra simfonică condusă de Dumitru Cârciumaru şi Alex Calancea Band. Solişti: Mariana Bulicanu, Ionel Manciu, Dumitru Mâţu, Miriam Eshan, Cristina Pintilie, Vasile Iovu, Tania Cerga, Andrei Glavan, Viola, Natalia Barbu, Guz, Rupt, Catharsis, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, Ricu Vodă, Lavinia Rusu, Plăieşii, Zinaida Julea, Igor Cuciuc, Igor Rusu, Alternosfera ş.a.

La Orhei, festivităţile vor începe la ora 11.00, cu o depunere de flori la monumentul lui Mihai Eminescu. Cu începere de la ora 11.30, în parcul „Ivanos", primul parc muzical din ţară, va avea loc un concert al colectivelor de copii. Iar la 12.30 copii vor putea participa la un concurs. Învingătorii vor fi distinşi cu premii din partea administraţiei locale.

La ora 13.00, pe scena teatrului „Piciul Julien" va fi jucat spectacolul „Capra cu trei iezi". La ora 14.00 va avea loc un recital de poezie cu Avelin Tabarcea, iar de la 14,15, în parcul „Ivanos" va evolua ansamblul „Plăieşii".

Premierul Pavel Filip a vorbit în debutul şedinţei de ieri a Guvernului despre importanţa sărbătorii Limba Noastră, îndemnând cetățenii să participe la evenimentele organizate cu acest prilej.

Fluxul de știri
0