Friedman spune care vor fi părțile beligerante în al treilea război mondial

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
2050 va fi anul izbucnirii celui de-al treilea război mondial, avertizează politologul american George Friedman în cartea sa "Următorii 100 de ani: un scenariu pentru secolul al XXI-lea". Prognosticul său exclude orice confruntare dintre China și SUA și le plasează într-un singur bloc.

CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik. Suntem în pragul celui de-al treilea război mondial? George Friedman, directorul companiei de informare Stratfor, nu este de acord cu cei care se avântă să distingă deja spectrul de aici și acolo.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov during a meeting with US Secretary of State Rex Tillerson on the sidelines of the ASEAN in Manila - Sputnik Moldova
Serghei Lavrov: Riscul unui război SUA-Coreea de Nord este mare

În cartea sa "100 de ani care vor veni: un scenariu pentru secolul al XXI-lea", publicat în 2009 și tradus în limba franceză de Denis Lejeune (edițiile Zdl, 2011), politologul american stabilește data declanșării celui de-al treilea război mondial în anul 2050, reamintește în articolul său din Le Monde Samuel Blumenfeld, potrivit Sputnik France.

Conflictul care amenință omenirea nu va opune Beijingul și Washingtonul, așa cum unii ar fi tentați să creadă. Potrivit lui Friedman, Statele Unite și China s-ar alătura aceleiași alianțe cu Polonia (care va prelua conducerea în Europa), Marea Britanie și India. Această Alianță s-ar opune celei formate de Turcia și Japonia.

Potrivit lui Friedman, acest conflict va fi declanșat de un atac surpriză coordonat de turci și japonezi, care nu vor urmări nici ocuparea, nici distrugerea Statelor Unite, ci obținerea unei garanții a sferelor lor de influență: nord-vestul Pacificului pentru Japonia și Orientul Mijlociu pentru Turcia, amintește autorul publicației.

Fluxul de știri
0