Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție șoferi! Iată ce amendă riscați dacă nu veți avea aceste documente

© Sputnik / Rodion ProcaPermis de conducere
Permis de conducere - Sputnik Moldova
Abonare
Fiecărui posesor de permis de conducere i s-a întâmplat cel puțin o dată în viață să nu aibă cu sine toate actele necesare atunci când urcă la volanul automobilului și trebuie să pornească la drum, riscând astfel să ia o amendă usturătoare

CHIȘINĂU, 30 aug — Sputnik. De fiecare data când urcați la volan trebuie să aveți setul minim de acte, pentru a nu sancționați de poliție. La fel, riscați să fiți sancționați și în cazul în care încălcați regulile privind permisul de conducere, scrie portalul bizlaw.md.

Experții de la acest portal ne spun care sunt riscurile care ne așteaptă conform Codului contravențional.

„În cazul în care un șofer urcă la volanul unui vehicul, altul decât categoria pe care are dreptul să o conducă, se alege cu amenzi. Conducerea vehiculului cu permis de o categorie necorespunzătoare se sancționează cu amendă de la 900 la 1.500 de lei. În cazul în care șoferii conduc fără permis sau dovada înlocuitoare, cu drept de circulație a permisului, se aplică amenzi mai mari, de la 1.500 de lei până la 3.000 de lei”, scrie bizlaw.md.

Șofer cu telefonul mobil la volan - Sputnik Moldova
Șoferii moldoveni, luați prin surprindere - decizie neașteptată a MAI

Dacă poliția a depistat că o persoană este privată de dreptul de conduce, este la volanul unui vehicul, atunci amenda ajunge între 3.000 și 4.500 de lei.

Pedepse mai dure sunt prevăzute în cazul predării vehiculului unei persoane care nu are permis de conducere sau dovadă înlocuitoare, persoanelor private de dreptul de a conduce sau celor care dețin permis de o categorie necorespunzătoare. În asemenea situații, cel vinovat se alege cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei, cu aplicarea a trei puncte de penalizare.

De multe ori se întâmplă ca unii șoferi să uite, din neatenție, actele asupra mașinii acasă. În asemenea situații, chiar dacă aveți actul valabil, nu sunteți eliberat de răspundere.

„Mai exact, cu amendă de la 150 la 300 de lei și cu aplicarea a două puncte de penalizare se sancționează conducerea vehiculului de către o persoană, care nu are asupra sa:

permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație;

actului de înmatriculare de stat a vehicului;

polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă.”

Dacă predați automobilul unei persoane, care nu are asupra sa permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a permisului, vă puteți alege cu amendă de la 150 la 300 de lei și cu aplicarea a două puncte de penalizare.

Fluxul de știri
0