Operațiune misterioasă: prețul aurului explodează. Dolarul se prăbușește

CC0 / / Gold ingots
Gold ingots - Sputnik Moldova
Abonare
Aurul a depășit pragul psihologic de 1.300 de dolari pentru o uncie vineri, când o operațiune comercială a volumelor mari de metal,care a durat doar un minut a aruncat prețurile în cascadă chiar înaintea discursului președintelui Fed, Janet Yellen.

CHIȘINĂU, 29 aug — Sputnik. La sfârșitl săptămânii trecute, o operațiune misterioasă s-a petrecut pe piața internațională a metalelor prețioase, chiar înaintea discursului avut de președintelui Fed, Janet Yellen, care a determinat schimbarea bruscă a prețului la aur. Aproximativ două milioane de uncii fiind tranzacționate într-un minut, scrie Sputnik International.

Подводное плавание - Sputnik Moldova
Descoperire uluitoare: Scafandri britanici au găsit aurul lui Adolf Hitler

Schimbarea bruscă a prețului la aur afăcut ca piața acțiuninilor să devină foarte volatilă având învedere recentele schimbări când acțiunile au devenit supraevaluate, iar din această cauză ar exista riscul să se producă efectul „balonului de săpun”.

Cu aproximativ 20 de minute, înainte de discursul lui Yellen la reuniunea șefilor băncilor centrale care s-a petrecut în Jackson Hole, aproximativ două milioane de uncii de aur într-un minut și-au schimbat stăpânul.

Volatilitatea pieței a continuat să crească în timpul și după discursul lui Yellen, unde șefa Rezervei Federale și-a exprimat dezacordul cu agenda politică și economică a președintelui Statelor Unite, Donald Trump.

Aurul a câștigat poziții în mod constant în acest an, în ciuda sau datorită stării politice de la Washington și a lipsei de progrese în reforma administrației Trump. Anul acesta piața aurului a fost mai puțin volatilă fiind la nivelul anului 2005, însă această „tranzacție misterioasă” a făcut ca prețurile la contratele futures să crească.

Într-adevăr, discursul lui Yellen a lăsat impresia că Fed se va abține de la majorarea ratei dobânzii în septembrie — fiind un semn bun pentru speculatorii de pe piața de capital. Politicile monetare mai stricte susțin cererea pentru active. Totuși, cum ar ști comercianții că Yellen ar trimite un semnal de avertizare, cu 20 de minute înainte de a vorbi?

Unul dintre motivele pentru care cineva a vrut să scape de volume atât de mari de aur ar putea fi raportul Comisiei de Comerț lansat vineri. Raportul arată că dolarul american este gata să se prabușească — astfel pretul aurului ar exploda. Pariurile speculatorilor împotriva dolarului american, care au crescut la 9,4 miliarde de dolari săptămâna trecută, comparativ cu 8,84 miliarde de dolari cu o săptămână înainte, indică acelasi lucru.

Cu toate acestea, aurul nu a reușit să depășească pragul de 1.290-1.300 USD / uncie în aceeași săptămână din cauza punctelor forte ale monedei mondiale majore impotriva aurului.

Aceasta înseamnă că prețul aurului ar putea să depășească 1.300 dolari / uncie, dar volatilitatea crescută a pieței care decurge din vinzarea de vineri va împiedica în mod eficient o astfel de dezvoltare.

Contractele futures la aur pentru livrare din luna decembrie s-au stabilit vineri la 1.297,90 USD / uncie, după ce s-a depășit doar cu putin suma de 1.300 $ / uncie. Președintele Fed din Dallas a declarat că banca centrală ar trebui să înceapă să-și diminueze bilanțul "în curând".

De la începutul lunii martie 2017, dolarul american și aurul au fost strâns interconectate, dolarul slăbind și aurul câștigat treptat în valoare. Cu toate acestea, în acest moment, previziunile pentru slăbirea dolarului în continuare contravin dinamicii prețurilor aurului, deoarece comercianții de lingouri au devenit excesiv de optimiști în ceea ce privește prețul aurului pe termen scurt.

În acest moment, nu este de așteptat o urcare sau o scadere puternică pentru prețurile aurului, volatilitatea crescândă deschizând diverse posibilități majore de vânzare și cumpărare. Metalele prețioase sunt așteptate să câștige în valoare cel puțin până când administrația Trump implementează primele politici fiscale, în timp ce slăbirea dolarului este puțin probabil să se deterioreze până în decembrie, atunci când piețele se așteaptă ca Fed să majoreze ratele dobânzilor.

Fluxul de știri
0