Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

(FOTO) N-o să-ți vină să crezi: Rezultatele unui recensământ inedit în Moldova

© Sputnik / Sergiu PraporșcicCocostârci în satul Bălțata, Criuleni
Cocostârci în satul Bălțata, Criuleni - Sputnik Moldova
Abonare
Odinioară, cea mai cunoscută pasăre cuibăritoare din Republica Moldova putea fi admirată în fiecare sat, iar acum localitățile în care mai vine câte o pereche sau două pot fi numărate pe degete. Voluntarii de la Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au decis să afle câți cocostârci au mai rămas în Moldova

CHIȘINĂU, 25 aug — Sputnik. În acest an, în perioada 5 iunie — 20 august, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a făcut un recensămân al cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova. Voluntarii și-au propus să identifice toate cuiburile de cocostârc și să estimeze câți cocostârci sunt în Republica Moldova. Datele au fost înregistrate pe o hartă digitală interactivă.

Solicitată de Sputnik Moldova, responsabilul de comunicarea cu mass-media, Silvia Ursul, ne-a povestit cum a început totul.

"A fost inițiativa Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, adică a mea și a colegilor mei. Specialistul GIS din organizație a pus la punct un sistem de colectare al observațiilor, iar eu m-am ocupat de mediatizare. Am lansat harta pe data de 5 iunie 2017. Astfel, timp de două luni și jumătate au fost documentate 264 cuiburi și au fost înregistrați 352 de pui de cocostârc. La acest recensământ, desfășurat pentru prima oară în Republica Moldova, s-au implicat 84 de persoane care au contribuit cu observații proprii și în acest fel au îmbogățit semnificativ harta", a declarat Silvia Ursu.

Аисты в Ленинградской области - Sputnik Moldova
Societate
N-ai să crezi ce se întâmplă lângă Chișinău, la Bălțata, Criuleni – VIDEO

Potrivit rezultatelor cercetării, 146 de cuiburi sunt instalate pe piloni de beton, iar 48, pe piloni de lemn. Totodată, au fost identificate 41 de cuiburi care se află în copaci, iar restul 29 de cuiburi sunt amplasate pe diverse suporturi (13 pe turnuri de apă, 6 pe stâlpi de fier, 3 pe monumente, 3 pe case și unul singur pe horn de cărămidă). Dintre cele 264 cuiburi, aproximativ 141 au fost ocupate în această primăvară, iar în 159 dintre ele (63%) au fost observați pui.

Cele mai multe cuiburi au fost înregistrate în raioanele Telenești (21), Râșcani (20) și Cahul (19). Raioanele cu cele mai puține cuiburi (deocamdată) sunt Briceni și Cantemir, cu un singur cuib.

Numărul cuiburilor de cocostârc s-a redus substanțial în comparați e cu sfârșitul anilor 60'. Atunci existau 545 de cuiburi de cocostârc amplasate pe diverse suporturi.

Acest gen de recensământ se practică în majoritatea țărilor europene, iar conceptul poartă numele de citizen science, adică știința la care participă și oamenii simpli.

pentru a vizualiza rezultatele Recensământului accesați aplicația, dezvoltată de Igor Roșca, expertul GIS al SPPN.

Fluxul de știri
0