Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scandalos: O tânără mamă cu cărucior, dată afară dintr-un magazin la Chișinău

© Sputnik / Руслан Вахаев / Accesați arhiva multimediaЖенщины с колясками
Женщины с колясками - Sputnik Moldova
Abonare
Metodă de deservire la limita infracțiunii: a fost înregistrat un alt caz în care unei tinere mămici nu i s-a permis să intre în magazin cu copilul în cărucior. Ce spun regulile și sunt oare legale plăcuțele cu inscripția „Intrarea cu căruciorul este interzisă”?

CHIȘINĂU, 24 aug — Sputnik. Unei femei din Chișinău nu i s-a permis să intre cu căruciorul în magazin. Aceasta a povestit despre incident pe pagina sa de pe Facebook.

Potrivit chișinăuiencei, cazul a avut loc într-un magazin din sectorul Buiucani. 

„Vânzătoarea în vârstă m-a alungat când eu nici măcar nu reușisem să trec pragul magazinului, pentru că eram cu copilul în cărucior. Această femeie mi-a zis că trebuie să las copilul afară cu cineva și apoi să intru în magazin", a menționat tânăra mamă.

Врач беседует с будущими мамами в центре по ведению беременности и родов - Sputnik Moldova
Societate
E lege: Ce trebuie să știe mamele care nu sunt angajate în câmpul muncii

Ea a adăugat că motivul invocat de vânzătoare ar fi fost interdicția proprietarilor magazinului de a permite accesul în magazin cu cărucioare. „Eu sunt indignată. De când oare, pentru a intra în magazin să cumpăr ceva, trebuie să-mi las copilul afară? Și de ce vânzătoarele își permit să vorbească in asemenea ton? La replica mea privind comportamentul inadecvat în raport cu un potențial cumpărător, mi s-a răspuns ceva de genul: „Hai, du-te, du-te!", a adăugat femeia.

Acesta nu este primul caz în care angajații unei unități comerciale nu permit femeilor cu copii în cărucior să intre în magazin.

Ce drepturi au mamele?

Într-un comentariu pentru Sputnik, Ian Feldman, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, a explicat cum trebuie să se comporte tinerele mămici în situații de acest gen.

Пистолет. Иллюстративное фото. - Sputnik Moldova
O femeie, cu mască și cu un pistol-jucărie, a încercat să prade un magazin

În primul rând, dacă femeia vrea să intre în magazin având copilul în cărucior, dar nu este lăsată să treacă, ea trebuie să cheme poliția care va soluționa problema pe loc. Iar după aceea, dacă femeia va dori să obțină compensație pentru prejudiciu moral, ea poate depune o plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Potrivit lui Feldman, este de dorit ca plângerea să fie însoțită de probe: fotografii, materiale video sau audio. Plângerea este examinată în decurs de cel mult 90 de zile.

Expertul a menționat că pentru a-i interzice unei persoane să intre în magazin, trebuie să existe motive juridice serioase. O persoană poate fi oprită să intre în magazin dacă este în stare de ebrietate, are un comportament neadecvat, imoral sau răspândește un miros neplăcut. Totodată, fiecare astfel de caz este examinat în particular.

În cazul respectivei femei nu a existat nici un motiv pentru a nu fi lăsată să intre în magazin.

Feldman a menționat că plăcuțele care interzic accesul cu cărucior în magazin sunt ilegale.

Fluxul de știri
0