Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Funcționarii de stat au la dispoziție câteva luni pentru a face asta

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaПортфель чиновника. Архивное фото
Портфель чиновника. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a aprobat noi reglementări privind transparența în procesul decizional și a stabilit termene de implementare a prevederilor legale

CHIȘINĂU, 23 aug — Sputnik. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea de guvern pentru aprobarea Regulamentelor cu privire la Registrul de stat al actelor locale.

Cancelaria de Stat, în termen de o lună de la data publicării hotărârii de guvern, va crea Registrul de stat al actelor locale. De asemenea, instituția va încheia contracte privind servicii de administrator tehnic și alte servicii cu Întreprinderea de Stat ”Centrul de telecomunicații speciale”.

Prim-ministrul Pavel Filip la Piatra Neamț - Sputnik Moldova
Politică
Filip: Reforma Guvernului nu înseamnă doar reducerea numărului de ministere

Autoritățile publice locale urmează să desemneze persoane responsabile de înregistrarea și publicarea actelor locale în Registru. Pentru a face asta, autoritățile de nivelul doi vor avea la dispoziție 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, iar autoritățile locale de nivelul întâi — 4 luni.

Potrivit notei informative, în hotărârea de guvern este reglementat mecanismul de înregistrare, publicare, păstrare, evidență și vizualizare a actelor autorităților publice locale de nivelul întâi și al doilea pe platforma informațională ”Registrul de stat al actelor locale”. Totodată, este stabilită procedura de utilizare și acces a autorităților locale și centrale, a instituției reprezentantului Guvernului în teritoriu și a tuturor persoanelor interesate.

Autorii menționează că scopul implementării sistemului electronic este de a asigura transparența procesului decizional al autorităților publice locale și activitatea Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat în domeniului controlului administrativ de legalitate.

Pentru nerespectarea noilor reglementări, administratorul tehnic, participanții și utilizatorii Registrului vor purta răspundere disciplinară, civilă, contravențională sau penală în conformitate cu prevederile legale.

În special sunt atenționați funcționarii oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat care, în caz de nerespectare a prevederilor regulamentelor, aceștia vor putea fi atrași, după caz, la răspundere disciplinară și contravențională.

Fluxul de știri
0