Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru cine va fi construită noua închisoare în Moldova

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Conform proiectului, închisoarea se va afla la o distanță de 9 kilometri de Chișinău, lângă comuna Bubuieci, și va substitui penitenciarul nr. 13.

CHIȘINĂU, 21 aug — Sputnik. Fostul vicecomisar al Chișinăului, veteran al MAI, Dmitri Covali, a declarat pentru Sputnik Moldova că noua închisoare, pentru care se vor cheltui aproape 40 de milioane de euro, este necesară nu doar pentru asigurarea unor condiții normale de întreținere a deținuților, ci și pentru angajații instituției care se află practic în aceleași condiții ca și pușcăriașii.

Potrivit unor informații făcute publice anterior, noua închisoare de 1500 de locuri va fi construită de compania olandeză „Archivolt architecten BV" în consorțiu cu „Halmos Adviseurs BV și IGC Construct SRL". Noua instituție penitenciară va fi construită după modelul închisorilor spaniole. Complexul va consta din 12 blocuri în care se vor afla deținuții, fiind prevăzut de asemenea un lazaret cu 128 de paturi, un izolator disciplinar pentru 50 persoane, un magazin, o spălătorie și bucătăria.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Penitenciarul modern în Moldova riscă să nu mai fie construit

Conform proiectului, închisoarea se va afla la o distanță de 9 kilometri de Chișinău, lângă comuna Bubuieci și va înlocui penitenciarul nr. 13, acesta urmând să fie închis ulterior. Deocamdată, lucrările la noul obiect nu au demarat. 

Dmitri Covali susține că actualul sistem penitenciar nu face față sarcinilor ce-i revin, și anume reeducării infractorilor, inclusiv din cauza condițiilor îngrozitoare din închisori.

Totodată, fostul vicecomisar al Chișinăului a vorbit și de angajații penitenciarelor care, de fapt, sunt obligați să activeze în condiții similare celor în care sunt deținuți condamnații.

„Toate comisiile europene care vin la noi în inspecție acordă atenție doar condițiilor de întreținere a deținuților, însă nu se știe de ce nu discută și cu persoanele care asigură paza. Doar acești oameni nu sunt condamnați, nu sunt infractori, însă dispun de aceleași condiții ca pușcăriașii", a adăugat veteranul MAI.

Potrivit acestuia, noua închisoare, care urmează să fie construită conform standardelor europene, este necesară în Moldova. Însă deocamdată nu este clar când va fi construită.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat încă în anul 2013 un Acord potrivit căruia țara noastră urmează să primească 39 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea noului penitenciar. Proiectul respectiv trebuie să fie implementat până la sfârșitul anului 2018. Dacă nu va fi realizat în termenele stabilite de Acord, țara noastră ar putea să rateze acest împrumut.

Fluxul de știri
0