Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova şi morţii fac achiziţii de fier vechi

© Photo : STRМеталлический мусор в пункте приема металла, фото из архива
Металлический мусор в пункте приема металла, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
Colectarea şi achiziţionarea fierului vechi este o afacere profitabilă, care îţi poate aduce milioane practic din nimic, astfel că în acest domeniu acţionează o adevărată mafie care a pus la cale scheme de spălare a banilor

CHIŞINĂU, 19 aug — Sputnik. Un trai pe picior mare, case şi maşini de lux în valoare de zeci de mii de lei, este ceea ce-şi pot permite administratorii unor întreprinderi de achiziţionare a deşeurilor de metale. Mai mulţi responsabili din cadrul unor întreprinderi care activează în domeniul dat sunt învinuiţi de organizarea unor scheme frauduloase de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Recent, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii de urmărire penală ai Direcţiei Generale Urmărire Penală a IGP şi ofiţerii de investigaţii ai INI al IGP, au efectuat 22 de percheziții la punctele de colectare a fierului vechi şi la oficiile a două societăţi comerciale specializate în achiziționarea metalului, precum și la domiciliile și în automobilele persoanelor responsabile din cadrul respectivilor întreprinderi.

„Astfel, agenţii economici înregistrau în evidenţa contabilă acte de achiziţii a deşeurilor de metale, întocmite în numele unor persoane fizice decedate sau aflate peste hotarele ţării", comunică Procuratura Generală.

De asemenea, făptuitorii achiziționau resturi și deşeuri de metale neferoase cu indicarea în actele de evidenţă contabilă a unor cheltuieli majorate, astfel încât suma impozabilă era denaturată şi, respectiv, erau diminuate esenţial sumele impozitelor achitate.

contrabandă miez de nucă - Sputnik Moldova
Morții din Moldova cultivă nuci pentru Uniunea Europeană – VIDEO

Potrivit sursei, doar unul dintre cei doi agenți economici, începând cu anul 2014, a reflectat în evidenţele contabile cheltuieli majorate cu peste 95 de milioane de lei.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost depistate și ridicate documente contabile, înscrisuri de ciornă, carnete, suporturi electronice ce conţin informaţii cu privire la activitatea ilegală desfăşurată, peste 20 telefoane mobile, aproximativ 200000 de lei, şi peste 3000 dolari SUA, mijloace bănești care nu au fost contabilizate.

La fel, au fost depistate peste 350 de tone de fier uzat fără acte de provenienţă.

Administratorul şi fondatorul celor două companii deţine proprietăți (casă, automobile de lux, terenuri etc.) în valoare de zeci de milioane de lei, legalitatea provenienţei acestora urmând a fi verificată.

Cele şapte persoane învinuite de implicare în săvârşirea infracţiunii au fost reţinute, iar în data de 17.08.2017, în privinţa acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pe un termen de 30 zile.

În caz de condamnare, învinuiţii riscă de până la 10 ani de închisoare.

Fluxul de știri
0