Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medicii bat alarma: În Moldova se agravează situația epidemiologică

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Centrul Naţional de Sănătate Publică atenționează asupra agravării situației epidemiologice prin sporirea numărului de cazuri de boli diareice acute, inclusiv izbucniri în grup de toxiinfecţii şi intoxicaţii alimentare.

CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. În primele șapte luni ale anului în curs, morbiditatea sumară prin bolile diareice acute (BDA) a sporit până la 367 de cazuri, față de 252 de cazuri la 100 mii populaţie, înregistrate în perioada similară a anului trecut. Potrivit unui raport prezentat de Centrul Naţional de Sănătate Publică, crește numărul izbucnirilor nedescifrate etiologic – de la 2 la 4, iar numărul izbucnirilor provocate de salmonella se menține constant.

Astfel, până la data de 15 august, au fost înregistrate 18 izbucniri de BDA şi toxiinfecţii şi intoxicaţii alimentare (TIA) în 10 teritorii administrative, cu afectarea a 214 persoane, inclusiv 125 copii, față de 15 astfel de izbucniri înregistrate în aceiași perioadă a anului trecut. Aproape 50 la sută din cazurile de izbucniri sunt înregistrate la obiectele de alimentaţie publică, grădiniţe şi în condiţii casnice.

Реанимационное отделение ГКБ им. С.П. Боткина, medic - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Situația excepțională la o nuntă din Chișinău: 18 oameni au ajuns la spital

Numai în primele 15 zile ale lunii august au fost înregistrate 4 izbucniri, cu afectarea a 38 de persoane în mun. Chişinău, 27 – în Ştefan-Vodă, 26 – în Străşeni  și 13 în Orhei. În toate cazurile acestea s-au produs după servirea bucatelor în restaurante şi localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii.

Anchetarea epidemiologică denotă, că în condiţii insalubre au fost pregătite și  bucatele servite în tabăra pentru copii ”Dumbrava” din satul Talmaza, Ştefan- Vodă, unde atât la bolnavi, cât şi în probele de bucate au fost identificate microorganisme condiţionat patogene – Klebsiella pneumoniae. O situaţie similară s-a remarcat şi în erupția de TIA din satul Mândrești, Teleneşti, unde la bolnavi şi în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

Potrivit specialiștilor de la CNSP, în unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială,  instruire igienică şi examen medical.

Fluxul de știri
0