Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opt vameși vor da socoteală: Incredibil ce au făcut aceștia timp de doi ani

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaJustiție, ședință de judecată
Justiție, ședință de judecată - Sputnik Moldova
Abonare
Pe parcursul a doi ani, inspectorii vamali de la Leușeni au primit cu regularitate sume importante de bani de la șoferii care transportau pasageri peste hotare

CHIȘINĂU, 14 aug — Sputnik. Procuratura Anticorupţie a finalizat acţiunile de urmărire penală în cazul a opt inspectori vamali din cadrul Postului Vamal Leuşeni şi un angajat al Poliției de frontieră, aceștia urmând să compară în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă.

Potrivit Procuraturii, în perioada 2014 — 2016, inculpaţii au pretins şi primit sume cuprinse între 50 şi 250 de euro de la şoferii autocarelor, care transportau pasageri peste hotarele ţării în baza carnetului Interbus. În schimbul acestor sume, inculpaţii nu le întocmeau acte de constatare a încălcărilor regulilor de transportarea pasagerilor conform carnetului Interbus şi le permiteau să-şi continue cursele.

"În cazurile în care în autocare erau mai mulţi pasageri decît era permis, aceştia îi înregistrau ca fiind pietoni sau pasageri ai altor mijloace de transport", precizează instituția într-un comunicat.

Таможенники - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O angajată a Serviciului Vamal a rămas fără serviciu. Ce greșeală a făcut

De asemenea, aceştia nu încasau în volum total taxele obligatorii la vămuirea bunurilor introduse pe teritoriul ţării.

Anterior, Procuratura Anticorupţie a mai expediat în instanţa de judecată cu rechizitoriu pentru examinare în fond cauzele penale în privinţa a altor trei inspectori vamali din cadrul Postului Vamal Leuşeni şi a unui inspector vamal din cadrul Postului Vamal Sculeni pentru acţiuni infracţionale similare.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, aceştia riscă o amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Fluxul de știri
0