Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Laic nu înseamnă ateu: Despre preoți și binecuvântarea începutului de an școlar

© Photo : octavianmosin.infoBinecuvântare a elevilor
Binecuvântare a elevilor - Sputnik Moldova
Abonare
În prag de 1 septembrie trebuie să dăm dovadă de solidaritate, echitate și dragoste față de semeni și din acest motiv prezența preoților este binevenită pentru a binecuvânta începutul noului an școlar. Află care este îndemnul Mitropoliei Moldovei

CHIȘINĂU, 14 aug — Sputnik. În aceste an, preoții care vor merge ca să binecuvânteze începutul noului an școlar urmează să țină o predică ce nu va depăși cinci minute. Anunțul vine din partea Sectorului Sinodal Învățământ Religios și Studii Teologice și a fost publicat pe pagina oficială a Mitropoliei Moldovei.

”Vă informăm că preoții care vor participa la careul festiv de 1 septembrie se vor încadra în 4-5 minute pentru binecuvântarea începerii noului an școlar. Această dispoziție urmează a fi respectată cu strictețe, având în vedere dispoziția Ministerului Educației, care prevede durata totală a ceremoniei de 45 de minute” au fost informați inspectorii școlari eparhiali, metodiștii din protopopiate, preoții și profesorii de religie.

Şedinţă la reşedinţa mitropolitană a MM - Sputnik Moldova
Admiterea 2017: Îndemnul Mitropolitului Vladimir către creștini

Recent, un grup de așa-ziși activiști civici, care încearcă să monopolizeze noțiunea de ”societate civilă”, au întocmit o scrisoare deschisă pe care i-au expediat-o ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, prin care i-au solicitat acesteia să interzică participarea preoților ortodocși la careurile școlare de la începutul anului școlar în instituțiile de învățământ publice. Potrivit ”activiștilor”, prin oficierea slujbelor religioase s-ar încălca principiul laicității în educație.

Ministrul Educației spune ca nu are nici un drept să le interzică preoților să participe la careul de 1 septembrie, având în vedere că religia se predă în multe școli din țară.

"Toate aceste lucruri țin în mare parte de modul în care comunitatea locală și colectivele părintești și pedagogice decid, de comun acord, în fiecare caz în parte. Din 365 de școli din Republica Moldova, peste douăzeci și ceva de mii de elevi urmează aceste cursuri opționale care sunt ținute la solicitarea părinților", a declarat Babuc pentru presă.

Кафедральный собор Рождества Христова - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017: Cele mai importante sărbători din luna august

Ținem să precizăm pentru activiștii revoltați că, potrivit Marelui Dicționar de Neologisme, 2000, termenul de ”laic” nu înseamnă ateu, ci "care nu face parte din rândul clerului; lumesc; mirean". Astfel, principiul laicității nu este încălcat în niciun fel, având în vedere că nu se schimbă statutul juridic al școlilor, ele rămânând a fi de stat. Iar preoții, la solicitarea părinților, au tot dreptul să binecuvânteze un început de an școlar, mai ales că preoții, în mesajul lor, transmit la astfel de manifestații doar îndemnuri la solidaritate, echitate, respect reciproc și dragoste față de semeni, indiferent dacă fac sau nu parte din majoritatea ortodoxă.

Fluxul de știri
0