Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică: a treia oară în doar două săptămâni

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaПраздничные мероприятия, посвященные 105-й годовщине со дня рождения Ким Ир Сена, в КНДР
Праздничные мероприятия, посвященные 105-й годовщине со дня рождения Ким Ир Сена, в КНДР - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a convocat în ședința extraordinară membrii Consiliului de Securitate al țării în legătură cu ultima lansare de rachetă balistică

CHIȘINĂU, 29 mai — Sputnik. Coreea de Nord a lansat luni dimineața, în jurul orei locale 5.39, a treia rachetă balistică, primele două fiind lansate pe 14 și 21 mai, comunică RIA Novosti.

Lansarea s-a produs în regiunea orientală Wonsan, de pe coastă, către est.

Oficiali japonezi și americani au comunicat că zborul rachetei a durat șase minute, timp în care a parcurs 450 km și a căzut în Marea Japoniei, în zona exclusiv economică a Japoniei, la 300 km de insula Oki ce aparține prefecturii Shimane, și la 500 km de insula Sado din prefectura Niigata.

Potrivit militarilor din Japonia și Coreea de Sud, a fost lansată o rachetă „Scud", cu rază scurtă de acțiune, înălțimea zborului fiind de 100 km.

Reacția țărilor vecine

Coreea de Sud și Japonia au reacționat imediat.

Marinar din flota militară de autoapărare a Japoniei - Sputnik Moldova
Japonia ar putea utiliza armata pentru a răspunde amenințărilor Coreei de Nord

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a convocat de urgență ședința Consiliului de Securitate al țării la care a declarat că intenționează ca „împreună cu SUA să întreprindă pași concreți pentru a potoli Coreea de Nord".

Ministrul de Externe japonez, Fumio Kishida, a declarat pentru jurnaliști că țara sa a început deja colaborarea cu SUA și Coreea de Sud în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Kishida a subliniat de asemenea că va discuta situația legată de Coreea de Nord în cadrul întrevederii cu membrul Consiliului de Stat al Chinei, responsabil de politica externă, care sosește în vizită la Tokyo.

Departamentul politicii externe al Coreii de Sud a condamnat lansarea rachetei afirmând că este o încălcare flagrantă a rezoluției Consiliului de Securitate al ONU și a promis să întreprindă „măsuri dure" împotriva Nordului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0