Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Condiția pusă profesorilor din licee și universități ca să-și păstreze salariul

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titovшкола
школа - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Profesorii din liceele și universitățile din Moldova vor rămâne fără locul de muncă dacă nu vor respecta unele condiții impuse de Codul Educației

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Pedagogii care nu vor avea licență de masterat nu vor mai putea preda în liceele din Moldova. Potrivit noilor modificări la Codul Educației al Republicii Moldova, din 2018, cadrele didactice din învățământul liceal trebuie să dețină obligatoriu studii superioare de master.

Des étudiants - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Jumătate din profesorii din universităţile Moldovei riscă să fie daţi afară

De asemenea, din 2019, se vor desface contractele individuale de muncă cu profesorii care predau în universităţile din Moldova şi care nu au titlu de doctor.

Potrivit articolului, 132, alineat 3 din Codul Educaţiei, pentru ocuparea unei funcţii ştiinţifico-didactice în învăţământul superior este necesară deţinerea unei calificări de nivelul 8 ISCED – studii superioare de doctorat.

„Contractele individuale de muncă ale persoanelor care la 1 septembrie 2019 ocupă funcţii ştiinţifico-didactice în instituţii de învăţământ superior fără îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 132 alin. (3) încetează de drept”, potrivit noilor modificări la Codul Educaţiei.

Constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face de către rectorul instituţiei şi este adusă la cunoştinţă persoanei respective în termen de cel mult 5 zile lucrătoare.

Fluxul de știri
0