Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jumătate din profesorii din universităţile Moldovei riscă să fie daţi afară

Abonare
Contractele individuale de muncă ale persoanelor care la 1 septembrie 2018 ocupă funcţii ştiinţifico-didactice în instituţii de învăţământ superior fără grad ştiinţific de doctor, încetează de drept.

CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Codul Educaţiei al Republicii Moldova, care a intrat în vigoare la finele lunii noiembrie a anului 2014, prevede desfacerea contractelor individuale de muncă pentru profesorii care predau în universităţile din Moldova şi care nu au titlu de doctor. 

Potrivit articolului, 132, alineat 3 din Codul Educaţiei, pentru ocuparea unei funcţii ştiinţifico-didactice în învăţământul superior este necesară deţinerea unei calificări de nivelul 8 ISCED – studii superioare de doctorat.

школа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova fără profesori: aproape 600 de locuri vacante către 1 septembrie

„Contractele individuale de muncă ale persoanelor care la 1 septembrie 2018 ocupă funcţii ştiinţifico-didactice în instituţii de învăţământ superior fără îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 132 alin. (3) încetează de drept”, potrivit Codului Educaţiei.

Constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face de către rectorul instituţiei şi este adusă la cunoştinţă persoanei respective în termen de cel mult 5 zile lucrătoare

Potrivit datelor din Legea bugetului de stat pentru anul în curs, în universităţile din Moldova sunt angajaţi în jur de 3979 de profesori. Conform informaţiilor statistice, doar jumătate dintre aceştia deţin gradul de doctor. 

Fluxul de știri
0