Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Motivul pentru care moldovenii sunt opriți în aeroporturile din UE

© Sputnik / Евгений ПанасенкоАэропорт
Аэропорт - Sputnik Moldova
Abonare
Noile reguli de verificare a pașapoartelor îi vizează pe cetățenii din țările care nu fac parte din spațiul Schengen, inclusiv Republica Moldova

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Nervi, rânduri enorme și întârzieri de zboruri în plin sezon estival. Toate aceste pot fi văzute în prezent pe mai multe aeroporturi din țările Uniunii Europene. Schimbarea intervine în urma introducerii noilor reguli de verificare a pașapoartelor în țările Uniunii Europene, urmare a nivelului crescut de amenințări teroriste. 

Schengen Visa - Sputnik Moldova
Moldovenii nu vor mai putea pleca în Marea Britanie atât de ușor

Noile reguli de verificare a pașapoartelor îi vizează pe cetățenii din țările care nu fac parte din spațiul Schengen, inclusiv Republica Moldova. Documentele de identitate sunt scanate și trimise într-un server, situație care ia mai mult timp în procesul de verificare.

Cea mai tensionată situație se atestă pe aeroporturile din Lisabona, Madrid, Palma de Mallorca și Paris.

Autoritățile europene arată cu degetul spre guvernele naționale și administrația aeroporturilor. 

”Noul sistem a fost propus în anul 2015 și aprobat în 2016. Acum ne aflăm la mijlocul anului 2017. Poliția de frontieră din fiecare stat și administrația din aeroporturi au avut destul timp ca să se pregătească pentru implementarea noilor reguli”, a declarat Natasha Bertaud, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. 

Fluxul de știri
0