Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leii moldovenești de hârtie ar putea să dispară definitiv din circulație

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
De ce Guvernatorul BNM nu a semnat încă pe nici un leu și când vom avea bancnote de polimer.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a declarat că instituția are un proiect de viitor care prevede înlocuirea bancnotelor din hârtie cu bancnote din polimer. Potrivit șefului Băncii Centrale, această măsură are ca scop creșterea valabilității leilor moldovenești care sunt în circulație.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cetățenii Republicii Moldova pot crea designul monedelor de 1 leu și 2 lei

Cioclea a explicat că anume din acest motiv, la mai bine de un an de la intrarea în mandat, încă nu și-a pus semnătura pe nicio bancnotă. 

”Nu mi-am pus încă semnătura pe nicio bancnotă. Nu este un scop, ca să fiu sincer. Acum avem îndeajuns bani în stoc”, a declarat guvernatorul BNM. 

Potrivit guvernatorului, bancnota de 1 leu durează doi ani, iar cele cu valoarea de 10 lei- doar un an. 

”Este probabil că odată ce vom reuși să implementăm un proiect tehnic de introducere a monedelor ne vom pune întrebarea de modernizare a bancnotelor propriu zise, proiect ce va dura în jur de doi ani”, a menționat Cioclea. 

”Multe țări trec la polimer și nu exclud că vom avea în cadrul acestui proiect un  nou design și dacă voi fi aici, la BNM, îmi voi pune semnătura pe aceste bancnote. Dar acest proiect este pe termen lung”, a mai adăugat guvernatorul BNM.

Banca Națională a început procedura de schimbare a bancnotelor cu valoarea de 1 leu în monede cu aceiași valoare. În premieră, BNM își mai propune să producă și monede cu valoarea de 2 lei.

Fluxul de știri
0