Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon a chemat partenerii din Rusia să dea dovadă de înțelepciune

© Facebook / Dodon IgorДмитрий Рогозин‏ и Игорь Додон
Дмитрий Рогозин‏ и Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut la Teheran o întrevedere cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut sâmbătă, 5 august, la Teheran, o întrevedere cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin. În cadrul discuției purtată în capitala Iranului cu vicepremierul rus, Dodon a rugat partenerii ruși ”să se abțină de la măsuri și sancțiuni care vor afecta interesele cetățenilor simpli și ale agenților economici”.

Встреча Игоря Додона с журналистами - Sputnik Moldova
Politică
Reacția lui Igor Dodon după ce Dmitrii Rogozin a fost declarat persona non grata

Igor Dodon se află într-o vizită la Teheran, unde participă la ceremonia de inaugurare a președintelui iranian Hassan Rouhani.

Șeful statului a menționat într-o postare pe rețeaua sa de socializare că, dialogul purtat cu Rogozin a avut un caracter constructiv. Dodon a discutat cu oficialul rus despre stadiul actual al relațiilor bilaterale moldo-ruse și a stabilit prioritățile pentru lunile următoare. 

În opinia președintelui, prin declararea lui Dmitru Rogozin persona non grata în Moldova ”guvernarea de la Chișinău a dat dovadă de lipsă a dorinței de a coopera cu Guvernul de la Moscova pentru a soluționa problemele stringente cu care se confruntă agenții economici din Moldova și cetățenii noștri care se află în Rusia”. 

Dodon consideră că aceste acțiuni sunt îndreptate spre discreditarea eforturilor președinților din Moldova și Rusia orientate spre restabilirea diaogului și parteneriatului strategic dintre cele două state. 

Șeful statului a subliniat că aproape 65 la sută dintre cetățenii țării noastre consideră Rusia un stat prietenos. Potrivit lui, aceștea așteaptă de la autoritățile Moldovei acțiuni care să ducă la stabilirea unui dialog constructiv și bazat pe reciprocitate cu Federația Rusă. 

”Am rugat partenerii noștri din Rusia să se abțină de la măsuri și sancțiuni care vor afecta interesele cetățenilor simpli și a agenților economici. În eventualitatea unor sancțiuni economice și migraționale nu vor avea de suferit miniștrii sau deputații din coaliția de guvernare, ci cetățenii de rând din Moldova care nu poartă nicio vină”, a menționat Dodon. 

Președintele țării a făcut apel către partenerii din Rusia să dea dovadă de înțelepciune și să nu răspundă provocărilor. 

Dodon a amintit că deciziile care țin de politica externă a țării și de care depinde viitorul relațiilor noastre cu partenerii strategici, trebuie luate prin coordonare cu președintele țării și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. 


Fluxul de știri
0