Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Termometrele nu mai rezistă. Apogeul caniculei, înregistrat sâmbătă și duminică

© Sputnik / Miroslav RotariЖара
Жара - Sputnik Moldova
Abonare
Ce trebuie să facem ca să nu ne sufocăm în perioada de vreme caniculară cu care se confruntă în ultimele zile Republica Moldova

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Moldova se confruntă de mai multe zile cu un val de căldură care vine din Sahara, Africa. Aceeași situație se înregistrează în mai multe state europene, inclusiv în țara vecină România, unde a fost emis cod roșu de vreme toridă în mai multe județe. 

În țara noastră meteorologii mențin codul portocaliu de caniculă. Sâmbătă și duminică vom avea temperaturi record care vor ajunge până la 39 de grade la umbră. 

Скорая помощь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vremea toridă face victime. Patru cazuri de insolație, înregistrate în Moldova

Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10 —18. În această perioadă, vestimentația trebuie să fie lejeră şi în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă pe zi dar și fructe și legume bogate în vitamine.

În perioada respectivă, mai ales cei care sunt în concedii la plajă să evite să se expună la razele directe ale soarelui, deoarece apare riscul deshidratării, unui şoc termic, iar pentru cardiaci risc de agravare.

În cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap amețeli, frisoane, greață este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute, în cazuri mai grave trebuie să se adreseze celei mai apropiate unități medicale.

Fluxul de știri
0