Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deținerea de către angajat a statutului de pensionar va fi temei de concediere

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
Un șir de completări și modificări la Codul Muncii al Republicii Moldova au fost adoptate de Parlament, în cadrul ultimei ședinte plenare din sesiunea de primăvară -vară

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Potrivit noilor modificări la Codul Muncii, adoptate de deputații moldoveni înainte de a pleca în vacanță,  deținerea de către angajat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă ar putea fi temei de concediere pentru angajator. 

În același timp, persoanele ieșite la pensie vor putea fi angajate oficial pentru o perioadă determinată.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: Pensionarii care lucrează, puși în fața dilemei – pensia sau salariul

În total, deputații au modificat 36 de articole din Codul Muncii. Unele dintre ele reglementează obligațiile de bază ale salariatului de a informa îndată angajatorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu.

Totodată, ținerea registrului de evidență al contractelor individuale de muncă a devenit opțională pentru angajator. De asemenea, angajatorul nu va avea obligația să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, iar concedierea salariatului membru se sindicat se va face cu consultarea prealabilă a organului sindical din unitate.

Alte prevederi reglementează concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, până acum acesta era până la 6 ani. 

Работа за компьютером. Клавиатура - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O nouă schimbare în Codul Muncii. Când angajaților nu li se vor plăti salariile

Totodată, Codul Muncii a fost completat cu un articol nou care definește încălcarea gravă a obligațiilor de muncă. Acestea se referă la primirea și eliberarea de bunuri și mijloace bănești, fără perfectarea documentelor necesare, folosirea în scopuri personale a banilor, bunurilor aflate în gestiunea angajatorului, refuzul de a efectua examenul medical, atunci când acesta este obligatoriu, precum și cauzarea unui prejudiciu material ce depășește cinci salarii medii lunare pe economie.

Fluxul de știri
0