CHIȘINĂU, 4 aug — Sputnik. În cazul în care albanezii ar organiza o provocare la frontiera dintre Serbia și Macedonia, ei ar face-o prin exercitarea de presiuni asupra ambelor țări pentru a-și atinge obiectivele geopolitice, au declarat pentru Sputnik Milan Mijalkovski, expert în securitate din Belgrad și Branko Djordjevski, analist politic din Skopje, transmite Sputnik France.
„În acest an primim multe amenințări din partea albanezilor. În Kosovo, ei au declarat că vor ajunge până la Nis [în sudul Serbiei, nota red.]. Acestea sunt, probabil, presiuni politice, dar noi trebuie să rămânem vigilenți. Nu cred că un nou conflict va apărea în Balcani, dar nu trebuie să excludem posibilitatea unui atentat”, a spus Mijalkovski.
El consideră că circa 160 de mii de albanezi înarmați ar putea participa la acest potențial conflict în Republica separatistă Kosovo, Macedonia, Muntenegru și chiar și în nordul Greciei.
Potrivit lui Branko Djordjevski, analist politic din Skopje, este vorba de presiuni politice care au ca scop de a influența discuțiile asupra viitorului Kosovo în Serbia.
„Nu cred că s-ar putea produce vreun incident, însă aceste discuții privind riscul de incidente vin să semene teroare și să […] să promoveze „Platforma de la Tirana” în Macedonia și să influențeze discuțiile privind sârbe asupra Kosovo, care creează uneori noi scenarii, cum ar fi împărțirea teritoriului în două părți, sârbă și albaneză”, a remarcat Djordjevski.
„Platforma de la Tirana” este un text adoptat în ianuarie 2017 de către partidele albaneze din Macedonia, reunite la Tirana, care care solicită mai multe drepturi pentru comunitatea lor, inclusiv recunoașterea limbii albaneze ca limbă oficială în țară, alături de macedoneană.
Potrivit lui Djordjevski, apariția informațiilor despre eventualele provocări ar putea fi, de asemenea, o reacție la solicitarea Belgradului de a-l extrăda pe albanezul Ismail Morina, arestat recent în Croația. Islail Morina pilota drona ornată cu steagul Albaniei Mari, a cărui apariție pe stadionul Partizan din Belgrad a dus la anularea unui meci Sârbo-croat pe 14 octombrie 2014.
Ziarul Vecernje Novosti, care apare la Belgrad, a anunțat recent, citând surse proprii, că grupurile albaneze armate ar pregăti o provocare menită să stârnească un conflict între Serbia și Macedonia. Potrivit ziarului, grupuri armate de albanezi în uniforme de militari sau de polițiști sârbi trebuie să debarce la frontiera sârbo-macedoneană pentru o misiune de recunoaștere. Activitățile lor trebuie să fie filmate de camerele de supraveghere, care vor acuza Serbia de încălcarea integrității teritoriale macedonene și vor încerca să provoace o rebeliune. Acest lucru va crește tensiunea în relațiile bilaterale și va influența situația din Republica separatistă Kosovo.
La sfârșitul lunii iulie, poliția macedoneană a găsit un depozit care conținea mai multe arme, inclusiv grenade de mână, în satul Blace, la granița cu Kosovo. Această descoperire confirmă temerile cu privire la pregătirea unei provocări la granița dintre Macedonia și Serbia.