Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fost membru al Guvernului Filip riscă 6 ani de închisoare

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Valeriu Triboi a fost reținut chiar în biroul său din incinta Guvernului, la 31 martie 2017

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Procuratura Anticorupţie a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului viceministru al economiei, Valeriu Triboi, în acţiunile căruia procurorii au reţinut comiterea abuzului de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.

Valeriu Triboi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Valeriu Triboi refuză să dea declarații în fața procurorilor

Triboi este învinuit că, prin intermediul unor terţe persoane, a cumpărat de la SA ”Moldtelecom”, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape un milion de lei. Ulterior, clădirea a fost dată în locaţiune pe o perioadă de 10 ani întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. În continuare, prin abuz de putere, inculpatul Triboi a dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul din contul acesteia. Pentru reparaţia clădirii au fost alocate 4 milioane de lei.

Totodată, pentru acest imobil întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord, care a reparat clădirea din banii proprii, urma să achitate plata de arendă în valoare de sub 50 de mii de lei pe an.

Procurorii anticorupţie au dispus scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor din subordinea viceministrului sau dependente de acesta, care au executat solicitările lui, necunoscând despre ilegalitatea indicaţiilor propriu-zise, făcute în vederea realizării unui interes material personal.

Triboi este cercetat în stare de arest la domiciliu, iar dacă vina lui va fi demonstrată, el riscă o pedeapsă cu amendă penală sau închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

De asemenea, procurorii anticorupţie au înaintat în procesul penal o acţiune civilă privind recuperarea prejudiciul cauzat prin infracţiune în valoare de peste 2,5 milioane de lei.

Valeriu Triboi a fost reținut chiar în biroul său din incinta Guvernului, la 31 martie 2017.

Fluxul de știri
0