Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Fructe și legume care ne pot proteja de cancer

Abonare
Soarele care strălucește din plin în timpul verii poate crește riscul apariției cancerului de piele

CHIȘINĂU, 3 aug — Sputnik. În goana după un bronz frumos, unele persoane nu ezită să se expună la soare mai mult decât ar fi cazul.

Este important însă să se țină cont de faptul că razele solare sporesc riscul apariției cancerului de piele.

În afară de aceasta, toxinele din organism sunt eliminate prin piele, în special cu ajutorul apei, prin urmare acest organ este expus unor influențe nocive în mod constant.

Кофе - Sputnik Moldova
Cinci boli de care te poate proteja cafeaua

Există numeroase fructe și legume care protejează însă pielea împotriva razelor UV, potrivit exquis.ro. In situația dată sunt recomandate vitaminele benefice refacerii pielii, vitamina A de exemplu fiind esențială pentru sănătatea acesteia. Astfel, vitamina A poate fi regăsită în legumele de culoare portocalie (morcovi) sau verde închis (broccoli și spanac), în timp ce vitamina E poate fi regăsită în migdale și fructe cum ar fi avocado.

Un studiu publicat acum câțiva ani in Revista Academiei Americane de Dermatologie demonstrează științific că anumite alimente pot oferit un scut de protecție dinspre interior spre exterior, suplimentând și mecanismele de apărare împotriva cancerului de piele (cel mai des întâlnit tip de cancer), conferind în același timp o piele cu aspect tânăr și neted.

Vă prezenta câteva dintre fructele și legumele care conțin din belșug aceste vitamine și pe care le puteți consuma pe timpul verii, asigurând atât protecție împotriva razelor ultraviolete, cat și un tonus excelent al pielii:

Мальчик купается в море, фото из архива - Sputnik Moldova
Sfatul pediatrului: Cum să protejezi copiii de boli în perioada caniculară

Pepenele roșu: Acest simbol al verii conține aproximativ 90% apă, care are rolul de a hidrata organismul. De asemenea, pepenele conține multă vitamina C, necesară pentru producția de colagen.

Fructele de pădure: Fie că e vorba de afine, coacăze negre, mure, zmeură, merișoare și căpșuni, toate ajută corpul să producă colagen, responsabil pentru aspectul suplu și neted al pielii. Afinele în special sunt pline cu compuși eficienți în neutralizarea radicalilor liberi, generați de expunerea excesivă la raze ultraviolet.

Morcovii: Aceștia ajută la îmbunătățirea vederii, însă ei pot preveni și uscăciunea pielii. Conțin betacaroten, pe care corpul îl folosește pentru a sintetiza vitamina A, cu rol hidratant asupra pielii. Morcovii sunt și o sursă de vitamina C.

Ananasul: Alături de vitamine și minerale, acest fruct tropical conține și bromelaină, considerată a combate inflamația, respectiv cea asociată arsurilor solare. Ananasul are în compoziție și cantități mari de vitamina A și C, importante în procesul de fabricare a colagenului.

© Sputnik / Мирослав РотарьFructe și legume
Fructe legume strada - Sputnik Moldova
Fructe și legume

Citricele: Fie că este vorba de portocale, grapefruit, lămâi, toate citricele sunt deopotrivă benefice pielii. Vitamina C și aminoacizii din ele, cum sunt prolina și lizina, joacă un rol important în producția de colagen.

Castravetele: Femeile sunt specialiste în utilizarea acestei legume pentru a combate deranjantele cearcăne, însă se pare că și ingerarea sa este la fel de benefică pentru piele. Castravetele conține în mare parte apă, prin urmare hidratează și împrospătează întregul organism și bineînțeles pielea.

Roșiile: Acestea sunt desemnate drept alimentul perfect pentru protejarea celulelor pielii, datorită licopenului care combate ridurile și liniile fine. Culoarea specifică este conferită chiar de licopen care s-a dovedit științific că previne arsurile solare.

Porumbul: Consumat îndeosebi vara, porumbul constituie o sursă excelentă de luteină, un tip de carotenoidă. Asemenea licopenului, luteina protejează pielea de leziuni ultraviolete.

Mango: O sugestie exotică pentru bunăstarea pielii este mango care conține mai mult de 20 de varietății de vitamine și minerale. Fructul de mango are un profil de enzimă acidă și conține betacaroten și derivați ai vitaminei A care activează regenerarea celulară.

Lista nu este nici pe departe completă, existând și alte alimente care ne pot ne pot proteja de în timpul verii de influența negativă a razelor ultraviolete.

Fluxul de știri
0