Sfatul pediatrului: Cum să protejezi copiii de boli în perioada caniculară

CC0 / greekfood-tamystika / BoyМальчик купается в море, фото из архива
Мальчик купается в море, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
Alimentația corectă, respectarea regimului de expunere la soare și un șir de alte măsuri profilactice pot contribui la evitarea maladiilor de sezon

CHIȘINĂU, 22 iul — Sputnik. În perioada de vară, părinții trebuie să respecte anumite reguli pentru a-și proteja copiii de diferite maladii, a declarat pentru Sputnik Azerbaidjan profesorul Hasib Guliev, pediatru-șef al Azerbaidjanului.

Părinții trebuie, în primul rând, să acorde atenție alimentației corecte. Totodată, este extrem de important să aibă grijă ca copiii să bea apă bună.

Potrivit lui Guliev, numeroase studii realizate la nivel mondial au demonstrat că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor este utilizarea apei calitative.

ДЕТСКИЙ САД ВОСПИТАННИКИ ПРОГУЛКА. Copii, grădiniță, educație, educator - Sputnik Moldova
Dezvăluiri: Presa a aflat din ce cauză pleacă copii din taberele de odihnă

„Mai mult ca atât, studiile au demonstrat că, dacă în întreaga lume oamenii ar consuma doar apă curată, efectul care ar urma ar spori efectul vaccinurilor", a menționat pediatrul.

Profesorul a specificat că nu este corect să li se dea copiilor apă nefiartă. Ei trebuie să bea apă fiartă și răcită până la temperatura camerei.

Vara gama produselor alimentare este mai mare, apar fructele și legumele de sezon. Însă apare și un anumit pericol: din cauza temperaturilor înalte, produsele se alterează repede, de aceea trebuie de ținut cont de termenul de valabilitate.

Pediatrul atenționează că, la primele simptome de îmbolnăvire gastrointestinală, trebuie consultat imediat medicul: „Nu trebuie să tratăm copiii prin metode primitive, cunoscute în popor, deoarece în majoritatea cazurilor aceste metode, în loc să ajute, mai mult dăunează".

Guliev a adăugat totodată că aerul, nisipul și apa de mare joacă un mare rol în fortificarea organismului copilului. Însă, dacă nu este respectat regimul și regulile recomandate, copiii pot avea insolații, expunându-se prea mult la soare. Este preferabil de mers la mare spre seară, când este relativ răcoare. În caz contrar, pot apărea probleme legate de piele și creier.

Medicul recomandă mamelor care alăptează să nu modifice regimul de alimentare a bebelușilor, inclusiv să le dea hrană suplimentară pe timp de caniculă. Totodată, să se adreseze la medic la primele simptome de alergie care se manifestă inițial sub formă de erupții, însă care pot duce la consecințe mai grave, precum umflarea laringelui și asfixie.

Fluxul de știri
0