CHIȘINĂU, 2 aug — Sputnik. Documentarul regizat de Claudiu Mitcu analizează demersurile autorităților responsabile pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic, pentru prevenirea unei catastrofe de proporții, pentru diminuarea numărului victimelor și, nu în ultimul rând, pentru o eficientă intervenție a instituțiilor implicate în situații de urgență, potrivit romanialibera.ro.
În acest moment, în București există 356 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 179 reprezintă pericol public. Alte 307 clădiri sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic, iar 1.591 sunt incluse în categorii de urgență, însă nu și într-o clasă de risc seismic corespunzătoare. În ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.
Amintim că în ultimele zile în zona Vrancea din România se înregistrează o activitate seismică sporită. Ultimul cutremur, cel mai puternic din această serie, s-a produs astăzi, în jurul orei 05:32. Seismul a avut magnitudinea de 4,9 grade pe Richter și a fost localizat în județul Vrancea, la adâncimea de 132 de kilometri.
luni, 31 iulie a fost ziua cu cea mai mare activitate seismică în România, înregistrându-se două cutremure într-o singură zi în judeţele Vrancea şi Buzău, toate de mare adâncime, caracteristică cutremurelor de proporții care se produc în Vrancea.
Iar marşi, 1 august, a fost înregistrat un cutremur mult mai puternic în județul Buzău. Potrivit INFP, seismul a avut magnitudinea de 4,6 grade pe Richter și a fost localizat la adâncimea de 96,9 km.