Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Crimininalii din pădurile Orheiului - iată cu ce se ocupau de mai mult timp

© Sputnik / Ghenadie VaculovschiTăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni
Tăierea stejarilor seculari din pădurea de lângă orașul Strășeni - Sputnik Moldova
Abonare
CNA a informat că mai mulţi angajaţi ai Întreprinderii Silvice Orhei, inclusiv şeful acesteia, sunt suspectați că ar fi implicaţi într-o schemă infracţională de tăiere ilicită a pădurii şi de comercializarea ulterioară a masei lemnoase

CHIȘINĂU, 01 aug — Sputnik. Potrivit CNA, în urma vânzării arborilor tăiați ilegal, banii câștigați ar fi fost împărţiți între șeful Întreprinderii Silvice Orjei și alți angajați ai acesteia, care au fost implicați în gestionarea acestei scheme.

Dimineața în pădure din suburbia Moscovei - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova intrarea în pădure va fi interzisă: vezi în ce condiții

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliul şi biroul de serviciu al şefului ÎS Orhei, dar şi la conducătorii ocolurilor silvice din Selişte, Susleni şi Ivancea din Orhei. Trei persoane, inclusiv o contabilă, au fost escortate la CNA pentru audieri, iar şeful OS Selişte a fost reţinut pentru 72 de ore.

De asemenea, procurorii l-au anunţat în căutare pe şeful Întreprinderii Silvice Orhei, despre care s-a aflat că a părăsit, de curând, teritoriul ţării, scrie într-un comunicat al CNA.

Ar fi vorba de sute de mii de lei, câștigați prin tăierea ilicită a pădurilor în raionul Orhei.

Din materialele acumulate de CNA rezultă că angajaţii ocolurilor silvice din Orhei efectuează zilnic lucrări autorizate de tăiere a arborilor, însă, pe lângă acestea, un număr important de copaci ar fi fost defrişaţi fără a fi incluşi în evidenţa oficială.

„Anume acest surplus de masă lemnoasă ar fi fost comercializat, iar banii proveniţi din vânzarea lemnului erau împărţiţi în funcţie de statutul şi implicarea funcţionarului", menționează CNA.

CNA a documentat modul în care funcționa schema respectivă, inclusiv prin interceptări audio și video, stabilind că activitatea respectivă dura de ceva vreme.

Urme pe zăpadă într-o rezervație naturală - Sputnik Moldova
Societate
Un nou incident la Pădurea Domnească: află aici ce a făcut liberalul Ion Cebanu

Instituția mai informează că materialele operative ce au fost acumulate conţin imagini privind transmiterea şi primirea sistematică a unor sume de bani de către funcţionarii vizaţi, iar profiturile ilicite s-ar ridica la sute de mii de lei.

În legătură cu aceste fapte ilegale au fost pornite mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Urmărirea penală este condusă de Procuratura Anticorupţie, iar investigaţiile continuă pentru stabilirea întregului cerc de suspecți cu tragerea acestora la răspundere penală.

CNA amintește că o schemă similară a fost documentată anterior la Ungheni.

Fluxul de știri
0