Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova intrarea în pădure va fi interzisă: vezi în ce condiții

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Accesați arhiva multimediaDimineața în pădure din suburbia Moscovei
Dimineața în pădure din suburbia Moscovei - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția de Stat ”Moldsilva” și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice au elaborat și propus spre consultări publice proiectul Codului Silvic, care reglementează aflarea cetățenilor în pădure.

CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Cetățenii moldoveni vor trebui să respecte mai multe reguli și să adopte un anumit comportament atunci când vor intra în pădure, potrivit proiectului de lege al Codului Silvic, elaborat de Agenția de Stat ”Moldsilva” și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.

米国、100歳の夫が妻を斧で殺害し、自殺 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câte păduri vor mai fi tăiate în Moldova, până vor fi interzise defrișările

Potrivit documentului, propus spre consultări publice, populația va avea acces liber pe ariile fondului forestier proprietate publică a statului în scopuri de recreere, pentru recoltarea fructelor şi pomuşoarelor sălbatice, nucilor, ciupercilor şi altor produse ale pădurii, cu excepţia cazurilor în care recoltarea se efectuează pe sectoare ameliorate sau artificiale, fie în locuri special amenajate.

Totodată, accesul cetăţenilor în păduri şi recoltarea produselor accesorii pot fi limitate sau interzise în scopul prevenirii incendiilor şi în alte scopuri, iar în pădurile rezervaţiilor — în legătură cu stabilirea unui regim special.

Cetăţenii vor fi obligaţi să respecte atunci cânt intră în pădure regulile antiincendiare, să nu comită tăierea şi vătămarea arborilor şi arbuştilor, distrugerea şi deteriorarea muşuroaielor de furnici şi cuiburilor de păsări, să recolteze produsele accesorii ale pădurii în termene şi prin metode care nu prejudiciază regenerarea acestora, precum și să nu admită și alte acțiuni care ar putea afecta starea pădurilor și a terenurilor fondului forestier și cinegetic, perturba liniștea lumii animale și duce la poluare, inclusiv și cea fonică.

Turiști în munte - Sputnik Moldova
Societate
De ce turiștii moldoveni preferă să se odihnească în România, și nu acasă

Autorităţile publice locale și gestionarii de terenuri din fondul forestier vor fi obligate să amenajeze sectoare de pădure pentru odihnă, sport şi turism, păstrând mediul silvic şi landşafturile naturale, arhitectura zonelor suburbane şi respectând cerinţele sanitare.

Păşunatul bovinelor, cabalinelor, caprinelor, ovinelor şi altor animale domestice pe terenurile din fondul forestier şi în perdelele forestiere de protecţie va fi interzis. În cazuri excepţionale se aprobă trecerea animalelor domestice prin fondul forestier către păşunile publice şi private pe trasee delimitate şi perioade precizate.

Paza nemijlocită a fondurilor forestier şi cinegetic va fi asigurată de garda forestieră, parte componentă a serviciului silvic.

Documentul urmează să fie aprobat de Guvern și analizat și votat de Parlament.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0