Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îmbătrânirea populației în Moldova ar putea conduce la un colaps social

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Mocanu
Victor Mocanu - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației Demografilor și Sociologilor din Moldova, Victor Mocanu, a declarat într-o discuție cu jurnalista Iulia Lipovaia că îmbătrânirea populației în Republica Moldova conpoate duce la un colaps social în viitor
Îmbătrânirea populației în Moldova ar putea duce la un colaps social

Președintele Asociației Demografilor și Sociologilor din Moldova, Victor Mocanu, a declarat într-o discuție cu jurnalista Iulia Lipovaia că îmbătrânirea populației în Republica Moldova poate duce la un colaps social în viitor.

El a menționat că îmbătrânirea populației este condiționată de mai mulți factori. În primul rând, în Moldova mai mulți oameni cedează decât se nasc. Al doilea factor este plecarea masiva a cetățenilor peste hotare. De obicei, din țară pleacă persoane apte de muncă. Acum o treime din forță de muncă activa se află în afară hotarelor statului.

Mocanu a spus că vârsta medie a populației Republicii Moldova este foarte înaltă. Totodată cei care sunt la pensie sunt mai mulți decât cei care lucrează.

"Dacă nu se schimbă actuale tendințe, aceste procese demografice, atunci ne așteaptă un viitor nu foarte luminos. Nu vom avea de unde plăti pensii și va fi un colaps în sistemul social al țării", a menționat sociolog.

Potrivit lui, problemele se multiplică în progresie geometrică. Este nevoie de schimbări radicale în economia țării. Trebuie de creat locuri atractive de muncă și condiții favorabile pentru companii străine, să investească ei în Republica Moldova.

El a mai vorbit despre reforma sistemului de ocrotire a sănătății și despre dispariția sectorului rural.

Fluxul de știri
0