Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lupul paznic la oi: Un şef de întreprindere a ajuns să fie anunţat în căutare

米国、100歳の夫が妻を斧で殺害し、自殺
Abonare
Deşi erau plătiţi de stat să păzească pădurile de topoarele unor infractori dornici să facă bani din tăierea puţinelor păduri care ne-au mai rămas, angajaţii întreprinderii silvice au pus ei înşişi la cale o schemă de defrişări ilicite care le-a adus profituri de sute de mii de lei.

CHIŞINĂU, 30 iul — Sputnik. Angajaţii Întreprinderii Silvice au reuşit să obţină sute de mii de lei din tăierea ilicită a pădurilor la Orhei

În schema infracţională ar fi fost implicaţi mai mulţi angajaţi din cadrul Întreprinderii Silvice Orhei, dar şi şeful acesteia. Funcţionarii sunt bănuiţi că s-ar fi îndeletnicit cu tăiere ilicită a pădurii şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase. Banii obţinuţi erau împărţiţi în funcţie de statutul şi contribuţia fiecăruia.

Вырубка лесов в селе Кошерница, Вадул-луй-Водэ - Sputnik Moldova
Societate
Bugetul de stat, prejudiciat cu un milion: doi oameni de afaceri reţinuţi

Schema respectivă funcţionează de mai mult timp. Materialele operative de care dispune Centrul Naţional Anticorupţie conţin imagini privind transmiterea şi primirea sistematică a unor sume de bani de către funcţionarii vizaţi, iar profiturile ilicite s-ar ridica la sute de mii de lei.

Potrivit CNA, un număr important de copaci ar fi fost defrişaţi fără a fi incluşi în evidenţa oficială. Anume acest surplus de masă lemnoasă ar fi fost comercializat, aducându-le profituri importante funcţionarilor.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la domiciliul şi biroul de serviciu al şefului ÎS Orhei, dar şi la conducătorii ocolurilor silvice din Selişte, Susleni şi Ivancea din Orhei. Trei persoane, inclusiv o contabilă, au fost escortate la CNA pentru audieri, iar şeful OS Selişte a fost reţinut pentru 72 de ore. Şeful Întreprinderii Silvice Orhei a fost anunţat în căutare.

Pe faptele descrise, au fost pornite mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Fluxul de știri
0